Képzeld el ezt: isteni volt a szex a pasiddal, elképesztően jó formában érzed magad, minden tökéletes volt, de hirtelen... elkezd fájni a hasad, sőt, egyre puffadtabbnak érzed magad odalent. Nyugi, a legtöbbször teljesen normális ez az érzés, vannak azonban olyan esetek, amikor ideje egy kicsit jobban szemügyre venned magad. Most elmondjuk, mikor normális a szex utáni alhasi fájdalom és puffadás, és mikor kell felkeresned mielőbb egy nőgyógyászati szakrendelést! 

1. Elkaptál valamilyen fertőzést

A hüvelyszárazság, valamint a bakteriális és hüvelyi fertőzések (pl. chlamydia) könnyen továbbterjedhetnek a belső szervek, valamint a medence felé, melynek fájdalma a leginkább szex közben, illetve a szexuális együttlét után lesz feltűnő. 

Mikor menj vele dokihoz? Azonnal. Ha rendszeres a fájdalom, ha változott a folyásod, valamint odalent viszketsz vagy van bármilyen más tüneted is, rögtön menj el nőgyógyászhoz, mert ez magától nem fog elmúlni! 

2. BEZAVARNAK A HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK

Mindjárt megjön a menzeszed? Ha közvetlenül előtte szexeltetek a pasiddal, könnyen lehet, hogy ezért fáj a hasad. Az orgazmus utáni haspuffadás ugyanis akkor a legvalószínűbb, ha hamarosan meg fog jönni a mensturációd. 

Mikor menj vele dokihoz? Ha a fájdalom és a haspuffadás múlandó, valamint néhány napon belül megjön a menzeszed is, akkor a válasz egyértelmű, ám ha zavar téged ez a jelenség, akkor érdemes kikérdezned a nőgyógyászod véleményét a menstruáció előtti szexről! 

3. tele van a húgyhólyagod

A nőknél az egyik leggyakoribb alhasi problémákat a pisilés visszatartása okozza, ami a telt húgyhólyagnál fájdalmat idézhet elő. Ez a fájdalom akár a duplájára is erősödhet, ha szexelsz is közben, hiszen a hüvely és a húgyhólyag egymás mellett helyezkedik el! 

Mikor menj vele el dokihoz? Nem szükséges, mert a fájdalom pisilés után magától elmúlik. A fájdalmat úgy előzheted meg, hogy szex előtt és után is elmséz pisilni! 

4. EMÉSZTÉSI GONDJAID VANNAK

Kutatások százai igazolják, hogy a refluxszal, az irritábilis bél szindrómával (IBS), valamint más emésztési- és étkezési gondokkal küszködő nők bizony alaposan felpuffadnak szex közben, amit csak a megfelelő dietával lehet elkerülni. 

Mikor menj vele dokihoz? Ha te is hasonló betegségekben szenvedsz és a gasztroenterológus, valamint a dietetikus által előírt diétát betartod, nem szabadna fájnia semminek. Ebben az esetben irány a doki! 

5. VÉDEKEZÉS NÉLKÜL SZEXELTél

A nőgyógyászok szerint a nők hasa felpuffad azután, hogy a férfi sperma bekerült a méhszájba. Szóval ha nem védekeztek szex közben vagy ha kiszakadt az óvszer, nagy rá az esély, hogy ezért puffadtál fel. 

Mikor menj vele dokihoz? Ha jelenleg nem terveztek a pároddal kisbabát és védekezés nélkül szexeltetek, esetleg kiszakadt az óvszer szex közben, azonnal menj nőgyógyászhoz!

6. ALLERGIÁS VAGY AZ ÓVSZERRE

Az óvszerek többsége latexből készül, amire lehet allergiásnak lenni, nem is kicsit. Ez általában már az első szexuális együttlét előtt feltűnik, hiszen az orvosi kesztyűtől kezdve a gyermekcumikig minden gumiszerű anyag latexből készül, ám ez az allergia bármikor kialakulhat. Gyógyszeresen sajnos nem lehet ezt kezelni, csak az allergiás tüneteket enyhíteni, de ma már léteznek szuper latexmentes óvszerek is.

Mikor menj vele dokihoz? Zavaró, nem múló, súlyos reakció esetén azonnal! A latexallergia egyik legkevésbé súlyos reakciója a haspuffadás, de szóba jöhet még a hüvely viszketése, fájdalma, vörössége és még sorolhatnánk. Ha ezt tapasztalod, akkor irány a doki! 

Via