Manapság is sokszor beszélnek a szakemberek a nemi betegségek elleni védekezésről. Vannak olyan fertőzések, melyek akár orális szexnél is megjelenhetnek, ezért fontos a védekezés és a rendszeres szűrés. 

Hepatitis B, C 

Míg a hepatitis B a leghosszabb ideig lappangó májgyulladás, addig a hepatitis C olyan mértékben károsíthatja a májsejteket, hogy a szerv nem tudja ellátni a funkcióit, így a betegség akár halálos is lehet. Mindkét típus terjedhet behatolás nélküli szexszel, sok esetben az orális szex okozza a problémát. Különösen veszélyes akkor, ha menstruáció alatt történik az aktus. 

Herpesz

A nemi herpesz a nemi szervek tájékán jelentkezik, nagyobb eséllyel jelennek meg a hólyagok azoknál, akik egyszer már elkapták. A betegség vírus által a nyálkahártya-sérüléseken keresztül is képes fertőzni. 

Chlamydia

A nemi betegség egyik nagy veszélye, hogy sokszor tünetmentes a lappangási időben, így a beteg csak későn veszi észre a tüneteket. Orális szex során is terjed, megfertőzheti a méhnyakat, az ánuszt vagy a húgycsövet. 

HPV

A HPV a férfiakat és a nőket egyaránt érintheti, ezért a szakértők javasolják, hogy mindkét fél rendszeresen járjon szűrésre. Nem csupán behatolással terjedhet, akár a bőrrel, különféle tárgyakkal való érintkezés is okozhat fertőzést, ha vannak kisebb hámsérülések. 

Így lehet védekezni a nemi betegségek ellen

Az orvosok szerint a legjobb védekezés az óvszer, hiszen ezzel lehet a legkönnyebben csökkenteni a fertőzés esélyét. Ettől függetlenül előfordulhatnak balesetek, ilyen esetben már a legelső jel után szakemberhez kell fordulni, így a kezelést minél hamarabb el lehet kezdeni. 


Via