A nők esetében nem ritka jelenség, hogy szex után vérzést tapasztalnak, sokan pedig ettől nagyon megijednek, pedig esélyes, hogy nincs baj. Máris elmondjuk, mi lehet a jelenség oka. 

Normális is lehet

Először is tudnod kell, hogy a szex utáni vérzés alapvetően nem utal kóros elváltozásra. Sőt, valójában ez egy természetes jelenség, riasztó mivolta abban keresendő, hogy csupán a nők egy nagyon kicsi százaléka tapasztalja. A szakorvosok egyöntetű véleménye szerint azonban az esetek jelentős többségében elmondható, semmi komoly baj nem áll a háttérben.

A méhnyak elváltozása 

Nem kizárt, hogy az ún. méhnyak ektópia okozza az idézőjeles bajt: ilyenkor a méhnyak külső részét bélelő sejtek megváltoznak, trauma hatására pedig érzékenyebbé válhatnak. Igen, trauma alatt itt a szexet értjük, de ezt ne úgy képzeld el, hogy traumatikus élmény. A méhnyak ektópia meglehetősen gyakori a fogamzóképes korú nőknél, viszont ez nem egy rákos eltálvozás és nem is befolyásolja a temrékenységet. Valójában nem is betegség, viszont néhány nő számára okozhat problémákat. Kezelés sincs nagyon rá, általában magától meg szokott oldódni. 

Több dolog okozhatja

Persze az, hogy normális-e a vérzés vagy valamilyen kóros elváltozás okozza, több tényezőtől is függ, beleértve azt is, mennyire gyakran vérzel az együttlétek után. Éppen ezért, nagyon fontos, hogy felkeresd az orvosod, pláne abban az esetben, ha a vérzés egyéb más, kellemetlen tünetekkel is párosul. Amennyiben alhasi fájdalmat érzel, maga a közösülés sem jó érzés, viszketsz odalent vagy szokatlan váladékot tapasztalsz, akkor ne késleked, azonnal irány a doki. A vérzés oka ugyanis lehet akár endometriózis is, de a jóindulatú daganatok sem kizárhatók, megeshet, hogy mióma alakul ki a méhben, de a különböző fertőzések is lehetnek a ludasak. Szóval, ha egy kicsit is úgy érzed, a szex után vérzés aggodalomra ad okot, akkor mindenképpen menj el orvoshoz, így ugyanis hamar kiderül majd, mi okozza a vissza-visszatérő problémát. 

 (via)