Már decemberben sold out lett a Forma 1 Magyar Nagydíja, ám a Hungaroring jóvoltából, 4 napon át bárki otthonába elhozhattuk a száguldó cirkuszt, ami közel sem csak a köröző kocsikról szól. Belestünk a kulisszák mögé, és mostmár biztos, hogy amellett, hogy élet-halál harc minden pont a versenyben, a Forma 1 egy életérzés, amiben ott a szabadság, a dráma, a szerelem, a nagy találkozások, az érzékenység, a hedonizmus, és az állandó veszély. 

Életemben először kimerészkedtem a Hungaroringre 

Nem mondom, voltak olyan kollegák, akik kissé felhúzták a szemöldöküket, amikor megmondtam, hogy melyik magazintól érkeztem a Forma 1 Magyar Nagydíjra. Na nem azért, mert a szett ne lett volna egy Cosmo-lányhoz illő, sokkal inkább, mert rengeteg emberben a mai napig élesen él, hogy ez a sport a pasik sportja. 

Pedig a legegyszerűbb képletet nézve, a jó kocsik, és a sármos pilóták kombinációja alapvetően sikeres lehet számtalan nőnél is, de ennél jóval több miatt látogattak ki a fiatal lányok is a Hungaroringre. A 4 nap alatt sok ország, sok vendégével beszélgettem, és habár egyedül voltam, sosem voltam magányos. Ez az a hely, amikor 4 napra mindenki cimbi, akkor is, ha te Team Mercedes vagy, amíg én RedBullos. 

Volt olyan lány, aki pánikbetegként volt kint mind a négy napon, és hajnalban indult, hogy már 8.20-kor beálljon a 11 órási rendezvény első sorába. Nem azért szereti a pilótákat, mert helyesek. Azért szereti őket, mert sok mindennapi harca, démonja van, és ők adnak inspirációt, hogy legyőzze a betegségét. 

Mindenre képesek a kedvenceikért

De volt aki egyenesen Ausztráliából jött ide, hogy megnézze a hazai Daniel Ricciardo visszatérését, és egy hétig vadászta a jegyeket, amikről már szinte lemondtak az utolsó pillanatban, mert nem lehetett kapni. Az ausztrál pilóta élete egyébként egy igazi tanmese, hihetetlenül izgalmasan és intenzíven mutatja meg, hogy pár rossz döntésért milyen nagy árat fizethetünk. Vagy akár a telhetetlenség miatt. 

Nem nagyon voltak bámészkodók, akik eljöttek, azokat tényleg mély érzelmek kütik a Forma 1-hez. És hogy mennyire nem csak a pasiknak szól a leghíresebb autóverseny? Megszámolni sem tudom, hány 10 év alatti kislányt láttam, akik kézzel írtak levelet MINDEN pilótának (=20), na meg néhány csapatfőnöknek is, és azon dolgoztak egész nap, hogy ezek eljussanak a címzettnek. Ezek a lányok, pár év múlva a Forma 1 szeretete miatt is fognak majd autóba ülni, hiszen aki ennyit dolgozik a levelekkel, arra nagy hatást gyakorolnak a futamok. 

De jó volt azt is látni, ahogyan a családok összegyűltek, és a TV műsor azt a célt szolgálta, amit eredetileg szeretne: párbeszédet indítani. Az első napon a közönség előtt is megnyílt a boxutca, és van annak valami bája, amikor egy vadidegennel a legnagyobb BFF-ek lesztek, amíg arra vártok, hogy felbukkanjon a kedvenc pilótátok. Ami meglepő: akkor sem volt szájhúzás, ha te utálod a kedvencét, vagy fordítva. Itt sokkal kifinomultabb a vita, mint egy foci esetében. Mindenki megfér, elfér, és mindenkinek ott a helye.

Olyan, mint egy filmben

Mi az újságírói belépővel a paddockban voltunk, ahová a közönség alapvetően nem léphet be, de a média munkatársai mellett a VIP-esek és a meghívott vendégek előtt is nyitva állt az ajtó. Az ember azt gondolná, hogy ez egy nagyon nyugodt hely, ahol csak a felkészülésé és a csendé a főszerep, pedig ez egyáltalán nem így van. Közben egyébként forgott Brad Pitt új filmje is, amelynek láthattuk pár jelenetét, ám magát a színészt sajnos nem, pedig gondolhatjátok, mekkora nyomozásban voltunk, hogy elhozzuk nektek!

Na de ha nincs is Brad Pitt, egy percig sem unatkozhat az ember a paddockban, így is olyan, mintha egy hollywoodi filmbe csöppenne. Mindenhol TV stábok, egyenruhás csapattagok - mintha csak a Drive to Survive újabb évadát forgatnák: és tényleg! (Ez a Netflix F1-ről szóló sorozata, ami tényleg ott forog közben - a szerk.) De volt akrobatika bemutató is, az utolsó két napon pedig élőben, zenészek húzták a magyar nótát, hogy mindenki megértse, milyen is a hangulat a magyaroknál. Jelentjük, az átnevelés remekül halad: Max Verstappen már nem hajlandó anélkül hazamenni, hogy megenne egy tányér gulyást!

Nem túlzás azt állítani, hogy az egész világ ránk figyelt a hétvégén, hiszen nemcsak az autók törtek mind a szabadedzésen, mind a futamon, de Max Verstappen 15 milliós Hereni trófeája is. Végre egy kis izgalom abban, hogy a RedBull bikája győzött!

De nagyot szólt Lando Norris duplázása is, aki szinte a porból hozta vissza a versenybe a McLaren csapatát. Na meg ugye Daniel Ricciardo visszatérése, aki pár nappal a Magyar Nagydíj előtt kapta meg az új esélyt, és azonnal le is győzte csapattársát. De új erőre kapott Sergio Perez is, Russell és Ocon számára pedig nem lesz toplistás a Hungaroringon szerzett élmény. 

A Hungaroringen mindenki hazatalál

A Forma 1 arra is remek élmény volt, hogy változtasson a gondolkodásomon, hogy legyőzzem az előítéleteimet. A paddockban minden pilótával összefuthattunk, és példaértékűen viselkedtek az ott lévőkkel. Egyetlen kivétellel, mindenki szánt időt a rajongókra, és megállt pár aláírás és fotó erejéig. Ugyan mindig, mindenkinek hevesebben dobbant a szíve, amikor előkerült egy versenyző, ők maguk oktathatnák a szerénységet. Még a rajt előtt pár perccel is megálltak egy-egy rajongónak, és sokszor tizedjére is aláírták ugyanazt a füzetet, amit már kilencszer megtettek. Az pedig külön egy WOW élmény volt, amikor a kétszeres világbajnok, az éppen történelmet író Max Verstappen nemcsak megáll egy fotóra, de még időt szán egy széles mosolyra is. Pedig rajongó marad akkor is elég, ha nem teszi meg. 

A Magyar Nagydíj tehát arra is jó élmény volt, hogy kicsit visszaadja a hitet az embereknek. Mert a Forma 1 és a pilóták foglalkoznak a rajongókkal. Megállnak, mosolyognak, hálat adnak értük, és megmutatják a 10 éves kisfiúktól az 50 éves nőkig mindenkinek, hogy ez a sport, és vele együtt a Hungaroring mindenkié. 2032-ig mindenképp. 

Ui.: Nem, Shakirát nem láttuk. 😱