Úgy érzed, nem teszel eleget a kapcsolatotokért? Szeretnéd, hogy a pasid jobban érezze, hogy mindenben számíthat rád? Akkor ez az egyetlen kérdés is sokat segíthet a dologban!

Mitől lesz tartós egy párkapcsolat?

A híres pszichológus, John Gottman szerint az egymás felé fordulás lehet a kulcsa annak, hogy egy párkapcsolat tartós legyen. Éppen ezért azt javasolja, hogy ezt az egy kérdést minden nap tedd fel a partnerednek, hogy tényleg örök társra leljetek egymásban. 

A romantikus kapcsolatok elején még annyira magától értődő az érdeklődés, az egymás felé tanúsított nyitottság. Ám ahogyan telnek a napok, és a párkapcsolat ellaposodik, már egyre kevesebbszer kérdezzük meg, hogy mi van a másikban, vagy hogyan lehetne számára jobb egy adott helyzet. 

A legtöbb párkapcsolatból kivesznek az igazi, mély beszélgetések, és csak a munkáról panaszkodnak egymásnak, vagy azt vitatják meg, mit kell hozni a boltból. Te gondolkodtál már rajta, hogy mikor beszéltetek igazán mély témákról a pasiddal? Pedig itt lenne az ideje!

Hogy megmaradjon kettőtök között az a bizonyos szikra, fontos, hogy ne kezeljétek felületesen nemcsak a közös, de egymás dolgait sem. Nem szükséges egy trópusi utazás vagy egy méregdrága vacsora, hogy ismét lobogjon a láng! Elég, ha csak egyetlen kérdést felteszel minden reggel. 

20 éve együtt lévő párok osztották meg a tapasztalataikat

John és Julie Schwartz Gottman tudósok több mint 3000 olyan páron végeztek tanulmányokat, akik már több, mint 20 éve együtt vannak. Ők is alátámasztották, hogy John Gottman állítása igenis helytálló. Szerintük három dolgon múlik egy párkapcsolat tartóssága:

  • Az első, hogy minden nap érdeklődnek a másik iránt a felek. Megkérdezik, hogyan tudnának segíteni a másiknak, és biztosítják szerelmüket arról, hogy nem kell egyedül megoldaniuk a problémáikat. 
  • A második, hogy minden nap bókolnak egymásnak. A beszélgetés keretein belül hangot adnak annak, mit szeretnek a másikban.
  • A harmadik pedig, hogy fizikailag is egymás felé fordulnak a beszégetés során, nem csak a másik szobából társalognak. 

via