A szex utáni hasi fájdalom egész gyakori, de sokan nem tulajdonítanak neki jelentőséget, és ezért viszonylag ritkán van róla szó. Valóban, az esetek egy részében tényleg valami egészen jóindulatú, és magától rendeződő, egyszeri dologról van szó, de a tünet komolyabb betegségekre is utalhat, ezért ha visszatérő vagy nem/nehezen múlik, igenis indokolt vele nőgyógyászhoz fordulni.

A rosszkor érkező sima gyomorrontáson és menstruációs görcsökön kívül többek között a következő 7 oka lehet a szex utáni hasfájásnak. Sőt, ezek csak a leggyakoribb okok, ezen kívül ritkább esetekben még egyéb problémák is meghúzódhatnak a dolog mögött.

1. Túl mély behatolás

Az ok lehet egyszerűen az is, hogy túl mélyre hatolt be a partnered (vagy túl nagy volt a pénisze, illetve a segédeszköz, amit használtál/használtatok), és a méhnyakad okozza a fájdalmat az idegen test túlzott behatolásának következtében. Ha úgy érzed, hogy talán ez lehetett a probléma, a következő alkalommal kerüljétek a túlságosan mély behatolást.

2. Bélpanaszok

Ha éppen fel vagy fújódva vagy valami más gond van emésztéseddel, sokkal kellemetlenebb lehet a behatolással járó szex, és ezt lehet, hogy szeretkezés utáni hasi fájdalomként (is) fogod érzékelni.

3. Vaginaszárazság

A vaginaszárazsággal együtt járhat, hogy a szex különösen nagy irritációt okoz, és ez a szex utáni hasfájásban manifesztálódhat.

4. Fertőzés

Előfordulhat az is, hogy valamilyen húgyúti fertőzésed, vagy egy nemi betegséged (pl. chlamydiád) van, de ennek semmilyen egyéb tünetét nem érzed, viszont a szex különös irritációt okoz, és ez hasfájásként jelentkezik szex után vagy közben. Ezeket mindenképpen érdemes nőgyógyásszal ellenőriztetni, illetve ha nem monogám kapcsolatban élsz nemi életet, érdemes rendszeresen szűrésre járni, mert még az egyébként semmilyen tünettel sem járó fertőzések is okozhatnak később komoly gondot.

5. Endometriózis

Az endometriózis azt jelenti, hogy egy nyálkahártya, ami normálisan csak a méh belső felszínén van jelen, a méh üregén kívül is megtalálható. Ennek a kórképnek a fő tünete az alhasra lokalizálódó, visszatérő kismedencei fájdalom, ami sok nőnél szex közben és/vagy után jelentkezik. Több híresség is részt vett ismeretterjesztő kampányban, hogy az endometriózisról minél többen minél többet tudjanak, szóval ha nem vagy tisztában a dolgokkal, érdemes utánanézned!

6. Ciszta

Ritkán, de előfordulhat az is, hogy egy jóindulatú ciszta vagy fibróma az, ami a szex utáni fájdalmat okozza. Ezt a lehetőséget is jobb, ha orvos zárja ki.

7. Lelki okok

Olyanra is van példa a szakértők praxisában, hogy lelki okok álltak a szex utáni hasfájás háttérében. Tipikusan a korábban elszenvedett szexuális trauma lehet az, ami fizikai fájdalmat tud okozni később is az intim együttlét során vagy azt követően.

A lényeg: fordulj nőgyógyászhoz!

Mivel a szex utáni hasfájás komoly szindrómákra vagy betegségekre is utalhat, ha nem vagy biztos benne, hogy nem valami egyszerű, magától megoldódó és nem ismétlődő dolog áll csak a fájdalmad hátterében, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz!

Via