Az angol királyi családban sok hagyomány van, melyek mindenkire vonatkoznak. Mondhatni íratlan szabály, hogy az uralkodó mindig megváltoztatja a nevét, ha trónra kerül, így könnyen előfordulhat, hogy György herceg sosem lesz György király. 

György herceg új néven uralkodhat

A hagyomány szerint, amikor az új uralkodó trónra lép, eldöntheti, hogy milyen néven szeretne uralkodni. Az elmúlt évszázadok során többször előfordult, az uralkodó a meglévő keresztnevei közül választott egyet. Ez nem véletlen, mivel a névválasztással irányt jelöl ki a király vagy királynő, illetve tiszteleg a családja előtt. 

Erzsébet királynő például szakított ezzel a hagyománnyal, és a legelső nevén kezdte meg az uralkodását. Károly király szintén nem változtatott, pedig lehetett volna Artúr, György vagy Fülöp. Hiszen mindhárom nevet használhatja. A szakértők szerint Károly király részben amiatt is tartotta meg az eredeti keresztnevét, mert hosszú évekig volt Wales hercege, és mindenki Károlyként emlegette, ami zavart okozhatott volna. 

György herceg esetében már nem ennyire egyértelmű a dolog. Ő is több név közül válaszhat, használhatja a Györgyöt, a Sándort vagy a Lajos. Utóbbi viszont nem túl valószínű, mivel a testvérét így hívják. Ebben az esetben két opció között dönthet. 

Nagy valószínűséggel György herceg királyként is György marad, ő lesz a hetedik, aki ezen a néven uralkodik. Korábban, mikor még Erzsébet királynő élt, többször beszéltek arról, hogy Károly király biztosan megváltoztatja majd a nevét. A Károly néven uralkodó királyokat sok balszerencse érte, nem véletlen, hogy csupán kettő volt. 

Ez nem csak tisztelgés a nagyapja előtt, hanem egyfajta szeretetteljes emlék a néhai nagyanyjának, akit végtelenül imádott

– mondta évekkel ezelőtt Dickie Arbiter, a Buckingham-palota egykori szóvivője. A szakértő akkor azt állította, hogy a György az egyetlen logikus döntés, mivel Erzsébet királynő édesapja is ezen a néven uralkodott. 


Via