A festményt még 2010-ben leplezték be, Nicky Philipps portréja nagy sikert aratott. A képen Harry herceg és Vilmos herceg látható, mindketten díszegyenruhát viselnek. A kép éveken keresztül megtekinthető volt a múzeumban, ezért sokan meglepődtek a döntésen

Harry herceg és Vilmos portréja már nem látható többé 

A kép még 2010 után került a Nemzeti Arcképtárba, ahol számos uralkodóról van portré. Érdekesség, hogy a múzeum védnöke Katalin hercegné, így sokakban felvetődött, hogy a királyi család kérte, távolítsák el a képet, tekintettel a testvérek jelenlegi viszonyára. Az erről szóló híreket a Kensington-palota cáfolta, elárulták, hogy nem kértek ilyet a múzeum vezetésétől. 

harry-herceg-portre-2023
Fotó: Anwar Hussein / Getty Images

A galéria szóvivője is megszólalt az eset kapcsán, elmondta, hogy hatalmas gyűjteménnyel rendelkeznek, így nincs lehetőségük egyszerre minden képet kiállítani. 

A Nemzeti Arcképtárban kiállított portrékkal kapcsolatos döntéseket a galéria kurátori csapata hozza meg. Gyűjteményünkben több mint 250 000 portré található, így épületünkön belül csak kis százalékban tudjuk megjeleníteni őket. 

Elmondta, hogy a kép korábban egy turnén volt, ami a Tudors to Windsors nevet viselte. 2018-ben indult el az időszaki kiállítás, és egészen 2021-ig tartott, így a kép csak pár hónappal ezelőtt került vissza az eredeti helyére. Ám a látogatók nem sokáig tekinthették meg.

Jó hangulatban készült a portré

Nicky Philipps, a kép festője 2022-ben egy interjúban elárulta, hogy a testvérek több alkalommal is modellt álltak neki. Nicky elmondta, hogy mindig jó volt a hangulat, Vilmos és Harry szinte végig beszélgettek, és mindig nevettek valamin. Elmondta, hogy nagyon szórakoztató volt az egész folyamat, imádta elkészíteni a képet. 


Via