A brit királyi családban nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy ki viselheti a HRH vagyis az ő királyi fensége megszólítást, ahogyan arra is, hogy ki kaphat hercegi rangot. Lajos herceget ezt eredetileg nem illette volna meg, Erzsébet királynő intézkedett az érdekében. 

Lajos herceg neve eredetileg más lett volna

Sok dolgot törvényileg szabályoznak a brit királyi családban, ilyen például az, hogy ki viselhet hercegi rangot. V. György 1917-ben egy útmutatást fogalmazott meg erre vonatkozóan, a szabály szerint a mindenkori uralkodó gyermekei jogosultak a hercegi, hercegnői címre, illetve minden unoka, aki férfiágon születik. Ennek értelmében Harry herceg és Vilmos herceg automatikusan megkapták évtizedekkel ezelőtt a rangot, de Anna hercegnő gyermekei nem. 

A helyzetet csak tovább bonyolította, hogy György hercegnek sem járt volt a hercegi rang, és a HRH, vagyis az ő királyi fensége megszólítás. Erzsébet királynő szabályt módosított Vilmos herceg kedvéért. Végül Erzsébet királynő úgy döntött, hogy ezt a szabályt kiterjeszti Vilmos herceg és Katalin hercegné mindhárom gyermekére, így mindannyian megkaphatták a rangjukat. 

A szakértők szerint Lajos herceg ebben az esetben a Master Louis Cambridge vagy Master Louis Windsor neveket viselhette volna. De az sem kizárt, hogy a családi hagyomány értelmében megkapta volt a Mountbatten-Windsor nevet. Hivatalosan ezt csak azok a családtagok használhatják, akiket nem illet meg a HRH megszólítás, és csupán oldalágon kapcsolódnak a családhoz. Ám a királyi család tagjai gyakran használják, amikor valamilyen ok miatt vezetéknévre van szükségük. 

Harry herceg és Meghan gyermekei ezzel szemben nem kaptak automatikusan hercegi, hercegnői rangot. Archie születésekor nem módosítottak a törvényen, így az csak Vilmos herceg gyerekeire érvényes. A gyerekek csak akkor kapták meg a rangjukat, amikor Károly király trónra került.


Via