Az ezredforduló környékén tetőző latinzenei hullám hozta el a világsikert Shakirának 2001-ben a Whenever, Wherever című dallal. Azóta a latin zene jött és ment és visszajött (helló, Despacito!) és újra eltűnt, majd megint felbukkant, de Shakirának van annyi világslágere, hogy ő a trendektől függetlenül állócsillag maradt. A hónap elején például azt ünnepelte, hogy a Hips Don't Lie című, Wyclef Jeannal közös számát már egymilliárdszor hallgatták meg a Spotify-on (plusz további egymilliárdszor a YouTube-on is).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shakira (@shakira)

Az utóbbi időben a szakítása miatt hallhattál róla rengeteget, de most inkább azt nézzük meg, mivel keresett elképesztő összegeket és mekkorára becsülhető Shakira vagyona két évtizednyi világsiker után!

1. Zeneeladás és -hallgatás

A kisebb közönséggel rendelkező előadók a zenestreamingből nem sok pénzt látnak, de amint azt az előbb már elolvastad, Shakira közönsége nem kisebb. Hanem nagyobb. Vagyis az egyik legnagyobb a világon. A Forbes év(tized)ek óta a legjobban kereső női zenészek közé sorolja, évente 20-35 milliót szed be, attól függően, hogy éppen mennyire ment jól az az adott esztendő.  A 20-35 millió az természetesen dollár, ez forintban évi 7,6-13,3 milliárdot jelent.

2. Koncertek

Amióta senki nem vásárol CD-ket, azóta a turnézásban van az igazán nagy pénz a popsztárok számára. Egy-egy turnéja 75-100 millió dollár körüli bevételt termel, ami 28,5-38 milliárd forint. Ezek valami elképesztő összegek, de azt azért figyelembe kell venni, hogy még Shakira sem nyom le minden évben egy-egy turnét, valamint hogy nem a turné teljes bevétele üti az előadó markát, hiszen egy ilyen koncertkörút súlyos összegekbe kerül, szóval Shakira egy bizonyos százalékot kap a jegyeladásokból. Hogy pontosan mennyit, az üzleti titok, úgyhogy sosem fogjuk megtudni, szóval álmodozhat-kombinálhat mindenki, ahogy gondolja.

Egy fellépés, amivel tudjuk, hogy mennyit keresett: a Super Bowl félidejében a minikoncert. Teljesen nyilvános ugyanis, hogy ezért Shakira nulla fillért kapott, ugyanis az itt fellépő előadók sosem kapnak gázsit, mindössze a produkció színpadra állításának költségeit állja az Amerikai Futballszövetség. A Super Bowl közben fellépni nem munka, hanem érdem!

3. Szponzorok

A fene tudja, hogy ha a zenélésből ilyen összegeket tudnak keresni a világsztárok, akkor miért érzik úgy, hogy reklámmegállapodásokkal még tovább kell növelni a vagyonukat, ami már egyébként is akkora, hogy a Holdról is látszik. De azért Shakira csak kötöget ilyen megállapodásokat, csurranjon-cseppenjen még valami időnként például a Pepsitől vagy (ez kicsit LOL) az Activiától.

4. További szereplések

A Super Bowlhoz hasonlóan bizonyos más tévés szereplésekért sem kap semmit az ott fellépő sztár, ha az a bizonyos szereplés megfelelően promotálja az előadót. De azért vannak olyan tévés munkái is Shakirának, amikért nagyon is kapott gázsit: a The Voice című tehetségkutató amerikai verziójában volt például zsűritag két évig, amiért szezononként 12 millió dollárt (4,5 milliárd forintot) tett zsebre. Benne volt (a hangja) a Zootropolis című rajzfilmben, és Shakira feltűnt például a Betty, a csúnya lányban is egy epizód erejéig.

5. Ingatlanbiznisz

Shakira nem feltétlenül befektetési céllal vett például egy luxusvillát Miami környékén, de mint minden ingatlannak, ennek is csak felfelé megy az értéke évek óta. 2021-ben 15,9 millió dollárt (6 milliárd forintot) ért, úgyhogy...

Mindösszesen

Szóval a Celebrity Net Worth nevű oldal szakértői osztottak-szoroztak (áh, inkább csak szoroztak valószínűleg), és az jött ki, hogy Shakira összvagyona 300 millió dollár körül lehet. Ez olyan nagy összeg, hogy felfogni is alig lehet: kb. 114 milliárd forint.

Via