A szokásainkat nagyon nehéz megváltoztatni, még akkor is, ha ezek közül van, ami rossz hatással van ránk. Összeállításunkban most megmutatjuk, melyek azok a szokások, amik amúgy nagyon mérgezőek, de te talán nem is sejted, hogy bajt okozhatnak. 

Túlzott nyugalom 

Azzal nincsen semmi baj, ha kritikus szitukat megpróbálsz kellő higgadtsággal kezelni, viszont, ha megállás nélkül kontroll alatt akarod tartani az érzéseid, az nem biztos, hogy jó. Ha folyamatos magadba fojtasz mindent, sosem állsz bele egyetlen vitába sem, az olyan belső konfliktushoz vezethet, ami hosszabb távon negatívan befolyásolhatja az életed. Fontos, hogy felismerd az érzéseid, azokat pedig egészségesen kezeld. Nyilván nem azt mondjuk, hogy ordítsd le mindenki fejét, akivel nem értesz egyet, de a véleményed bátran elmondhatod, magadért pedig mindenképpen állj ki. 

Mindenben független akarsz lenni 

Természetesen az szuper, ha képes vagy megállni a saját lábadon, tudsz egyedül dönteni és nem feltétlenül kell ahhoz segítség, hogy becsavarj egy villanykörtét. Viszont, ha úgy adódik bátran kérj segítséget, ez nem ciki, nem a gyengeség jele. Szóval, ha úgy adódik, hogy valami nem megy, ne legyél rest segítséget kérni, hiszen ezzel a személyes kapcsolataid is ápolod, ráadásul a másik félt is biztosítani tudod róla, hogy számíthatsz rád, ha ő szorulna támogatásra. 

Tökéletességre való törekvés 

Általában mind arra törekszünk, hogy önmagunk legjobb változataivá váljunk, görcsösen a tökéletességre törekedni viszont nem a legjobb stratégia. Egyrészt senki sem tökéletes, te sem vagy az, ha pedig mindenáron azon munkálkodsz, hogy mindenkinek megfelelj, akkor az előbb utób szorongáshoz és mentális problémákhoz vezethet. 

Túlterheltség miatti alváshiány 

Az alvás létfontosságú, az agyad és a tested csak akkor tud megfelelően működni, ha elegendő mennyiségű alvást biztosítasz magadnak. Ha folyamatos túlterheled magad, akkor viszont könnyedén alakulhatnak ki nálad alvászavarok, amiből persze következik a krónikus alváhiány. Ez sem fizikai, sem mentális szempontból nem szerencsés. Egy egészséges, felnőtt embernek napi minimum 7-8 óra alvásra van szüksége. 

Nem foglalkozol magaddal 

Ha mindig másokat helyezel előtérbe, saját magadról pedig megfeledkezel, azzal hosszú távon nagyon sokat ártasz a jóllétednek. Nem baj, ha segítőkész és kedves vagy, de fontos, hogy megszabd a határokat, továbbá az énidő beiktatása is nagyon lényeges. Például munka után jó ötlet lehet a céges telefont kikapcsolni, az e-maileket nem nézni, ha pedig egy-egy délután te csak henyélni akarsz a kanapén, akkor nyugodtan némítsd le a privát telód is. A magaddal töltött idő kulcsfontosságú, szóval ne rakd saját magad parkolópályára. 

(via)