Szóval ha spórolni szeretnél, az első és logikus lépés az legyen, hogy veszel egy nagy levegőt, leülsz, áttekinted a kiadásaidat, és megállapítod, hogy mik azok, amik nem elengedhetetlenül szükségesek. Nyilván alapvetően az a legegyszerűbb útja a megtakarításnak, ha ezeket a költségeket kiiktatod, de egyvalamire vigyázz! Amennyiben nem vagy kifejezetten nagy bajban a pénzügyeid miatt, akkor hagyj azért valamennyi keretet egy-egy olyan kiadásra, ami ugyan nem elengedhetetlenül szükséges, de jobb kedvet csinál neked, tartja benned a lelked.

Ha kenyéren és vizen élsz hónapok és nem veszel semmit, nem mész el sehova, csomót megspórolhatsz, de rámehet a lelki egyensúlyod-egészséged, ami aztán a fizikai egészség romlását is magával hozhatja. Valami élvezet azért maradjon az életedben.

Nos, ha ezeket már mind végiggondoltad, íme még 10 tipp a Lifehack.org által ajánlott spórolási trükkök alapján, amiket még bevethetsz.

1. A szomszédokkal közös internet

Az internet-kiadásaidat a felére csökkentheted, ha megbeszéled egy szomszéddal, akivel jóban vagytok, hogy csak egyikőtök fizet elő, és megadja a wifijelszavát a másiknak, aki ezért állja az előfizetési díj felét. Nézd meg a telefonodon, mennyi wifijel látszik a lakásodban: egy baráti megállapodás alapján bármelyiket használhatnád, és akkor nem kéne előfizetned! Ha olyan házban laksz és több lakóval is jóban vagy, akár többen is megbeszélhetitek a közös netet, és így még többet spórpolhatsz meg.

2. Tévé nélkül

Fizetsz külön az internetért és külön a tévéért? Próbáld ki, hogy milyen, ha ezek közül a tévét lemondod! Az interneten keresztül is szinte mindent meg tudsz nézni, ami a tévében megy kezdve a Netflixtől a magyar csatornák műsoraiig. Kevésbé kényelmes, viszont nem kell érte külön fizetni.

3. Bicikli

Ha tömegközlekedsz, a nyár hátralevő részében és ősszel simán kiválthatod a jegy/bérlet árát egy biciklivel, sőt, ha rákapsz a tekerésre, akár a téli bringázást is bevállalhatod majd. Ha autóval közlekedsz, akkor szinte biztosan gondoltál már erre, annyira magasak lettek a benzinárak. Amennyiben kerékpárosként tartasz az autósforgalomtól, kérj kölcsön esetleg egy biciklit és először menj csak el egy próbakörre, meglátod, nem is olyan vészes ez! Ráadásul most minden bizonnyal rajtad kívül még csomóan átállnak autózásról a tekerésre, szóval valószínűleg folyamatosan javulni fog tovább a kocsi/bicikli arány.

Igen, a biciklire való átállás nagy bökkenője spórolási szempontból, hogy könnyen lehet, hogy egy beruházással kell kezdeni: kell venni egy bringát. A kerékpárok sem éppen olcsók, ezért ha nincs elég pénzed, keress egyet, amit használtan sokkal jobb áron megkapsz! És ne felejts el egy jó lakatot venni hozzá, mert annál semmi sem drágább, mint ha minden héten ellopják egy biciklidet.

4. Bolhapiac

Keress a lakóhelyeden egy bolhapiacot és nézz körül, minél nagyobb városban-településen laksz, annál biztosabb, hogy csomó mindent meg tudsz venni itt, amire szükséged lehet. A piacozás azért is jó, mert az ember beletanul egy kicsit az árakba és az alkudozás művészetébe.

5. Eladás

Sőt, ne csak a vásárlási oldalát nézd a dolognak, hanem tekints körbe a szekrényeid aljában, gardróbban, garázsban, ágy alatt, spájzban, padláson, pincében, mindenütt, és szedd össze azokat a holmikat, amiket már nem használsz, pedig még használhatóak. Ezeket vagy vidd el egy bolhapiacra vagy tedd fel egy internetes adok-veszek oldalra, és add el őket (főleg, ha egy-két bolhapiacos kör után van arról némi fogalmad, hogy miért kb. mennyit lehet kérni).

6. Ingyen hajvágás

Van egy roppant egyszerű módja annak, hogy megspórold a fodrászköltséget: jelentkezel egy fodrásztanulónál vagy hajshow-nál és jelentkezel ingyen hajvágásra. A tanulók azért, hogy gyakorolhassanak, fizetség nélkül levágják a hajad, illetve néha show-kra, versenyekre is keresnek modellt, aki hagyja, hogy a fodrász valami különleges frizurát csináljon neki.

7. Parfüm nélkül

Ha kifogysz a parfümből, próbáld ki, hogy milyen, ha nem veszel helyette újat. A dezodor bőven elég ahhoz, hogy elkerüld a testszagot, de ha mindenképpen szeretnél magadnak ezen kívül valami illatot, nézz utána, hogyan tudsz otthon illó olajok segítségével saját parfümöt csinálni jóval olcsóbban. Itt egy link, ami jó kiindulópont lehet.

8. Tartós élelmiszerek a munkahelyen

Ha nem home office-ból dolgozol, akkor a nem elengedhetetlen költségek között talán azonosítottad a nap közbeni ebédet, beülést vagy rendelést. Ezeket kiválthatod ugye úgy, ha főzöl magadnak és beviszed az irodába, de ilyenkor meg gyakran előfordul, hogy nem érsz rá, elfelejted, stb. Szóval ezekre az esetekre érdemes egy kis tartalékot képezni bent a melóhelyen olyan konzervekből vagy tartós ételekből, amiket főzés nélkül bármikor megehetsz. Ha nap közben le szoktál ugrani egy-egy péksütiért vagy nasiért, ezt is jobb, ha vagy teljesen elhagyod (és ennyivel is egészségesebb lesz az étrended), vagy felhalmozol belőle egy kicsit bent, és akkor lesz mire rájárni ahelyett, hogy folyton lejárkálnál.

9. Bevásárlás együtt

Ha szingli vagy, előnyös lehet, ha rászoksz, hogy egy barátnőddel közösen mentek el időnként egy-egy hiperbe. Csomó úgynevezett családi akció szokott lenni: a nagyobb kiszerelés általában olcsóbb, ha kettőt veszel, a második ingyenes, stb. A szinglik ezeket a kedvezményeket sose tudják kihasználni, viszont ha a barátnőddel együtt mentek el, megvehetitek az olcsóbb, gigakiszerelést ketten, és aztán elosztjátok magatok között egyrészt az árát, másrészt azt a mennyiséget, ami egyikőtöknek egyedül túl sok lenne.

10. Önkénteskedés

Szeretnél eljárni mondjuk táncolni vagy valami egyéb programra, hogy ne egyedül ülj otthon egész nap, de nem szeretnél költeni? Nézz körül, hogy milyen vonzó programok vannak a környékeden, és jelentkezz önkéntesnek, illetve segítőnek-szervezőnek! Csomó olyan kulturális, zenés-táncos vagy esetleg sportos esemény van, ahol jól jön, ha valaki segít a szervezésben (pl. beszedi a belépti díjat az érkezőktől), és az ilyen résztvevők díja rendszerint az, hogy aztán ingyen részt vehetnek a programon.

És ha ez még nem elég, további tippeket ebben a korábbi cikkünkben találsz arra, hogy hogyan tudod megfogni a pénzt.

Via