Itt a nyár és természetesen ebben a nagy hőségben mindig jól esik a fagylalt. Azonban mi magunk is elkészíthetjük, akár cukor nélkül is. Három olyan receptet mutatunk be, amelyeket bátran fogyaszthatsz. Habár a cukor fontos szerepet játszik abban, hogy milyen a fagyi állaga és íze, de ezekkel a receptekkel tutira elkerülheted, hogy túl keményre és jegesre fagyjon.

1. Csokoládés, avokádós fagylalt

Hozzávalók:
 2 érett és magozott avokádó

45 g/ ½ csésze kakaópor

175 ml/¾ csésze tejszín (48-60% zsírtartalom(

175 ml/¾ csésze kókusztej dobozból

60 g/ ½ csésze por édesítőszer

opcionális: kakaócsepp vagy cukormentes csokoládéforgács

Elkészítési mód: 

Az összes hozzávalót tedd aprítógépbe vagy botmixerrel keverd össze. Édesíts ha szükséges. Keverj hozzá kakaószeleteket, majd egy sütőpapírral bélelt edénybe tedd. Miután lefedted fagyaszd le 4-6 órára. Ha egy egész éjszakán át fagyasztod akkor szükséges egy 20 percet olvadni hagyni, mielőtt kikanalazod.

Shutterstock
Shutterstock

2. Citromos fagylalt

Hozzávalók:
1 citrom héja és leve
227 gramm tégla krémsajt, szobahőmérsékletű
½ csésze cukrozatlan mandulatej
¼-½ csésze alacsony szénhidráttartalmú egyszerű szirup vagy Da Vinci cukormentes szirup
2 csepp sárga ételfesték  (opcionális)

Elkészítési mód:

Add hozzá az összes hozzávalót egy konyhai robotgépbe. Kezdj a csak ¼ csésze sziruppal. Addig turmixold, amíg jól el nem keveredik. Tesztelj és ha szükséges, adj hozzá még szirupot, és keverd újra. Adj hozzá ételfestéket (ha használsz), és keverd össze még egyszer utoljára. Tedd át egy tálba, és tedd a hűtőbe egy órára.
Majd helyezd át a fagylaltkészítőbe és ha kész mehet a fagyasztóba. Tálaláskor szórd meg a fagylaltot extra citromhéjjal.

Shutterstock

3. eper fagyi

Hozzávalók:
Főtt eperpüré:
340 gramm eper (a tetejét el kell távolítani)
2 evőkanál citromlé
1/4 csésze eritrit

Eperfagyi:
1 csésze főtt eperpüré
1 1/2 csésze nehéz tejszín
1/3 csésze eritrit
2 evőkanál vanília ízű vodka (opcionális)
1/2 teáskanál vanília kivonat
1/4 teáskanál stevia-glicerit
1 teáskanál balzsamkrém
1 csipet só

1 csésze citromos tej (1 evőkanál citromlevet adjunk hozzá)

Elkészítési mód: 

Az eperpüré elkészítése: Mosd meg a bogyókat, és vágd le a tetejét. Tedd a bogyókat turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, és turmixold pürésítésig. Tedd a pürét egy kisebb edénybe 1/4 csésze eritrittel és 2 evőkanál citromlével, és tedd közepes lángra, amíg forrni nem kezd és habzik. Csökkentsd a hőt, és addig főzzük, amíg a keverék 1 csészényire nem fő. Ez akár egy órát is igénybe vehet, ezért ügyelj arra, hogy körülbelül 10-15 percenként keverd meg a keveréket, hogy az eper ne égjen meg az alján. Hűtőben kihűtjük.
A balzsamecet csökkentése: Önts 1/4 csésze balzsamecetet egy kis serpenyőbe, és párold, amíg a felére csökken. Hagyjuk kihűlni. 1 teáskanál lesz felhasználva. A többit vissza lehet önteni az ecetes üvegbe.
A fagylalt elkészítése: Ügyelj arra, hogy minden hozzávaló hideg legyen. Add hozzá a kihűlt eperpürét, a tejszínt, a citromos tejet, az eritritet, a vodkát, a vaníliát, a stevia-gliceritet és a sót egy turmixgépben, és a legalacsonyabb sebességgel turmixold össze. Csak néhány pillanatra állítsd közepesre a sebességet, hogy a keverék térfogata növekedhessen. Körülbelül 4 csészének kell lennie.
Kövesd a fagylaltkészítő utasításait. Amíg a gép jár, adjuk hozzá a balzsamecetet. Amikor a fagylalt eléri a puha állagát, állítsd le a gépet, és kanalazd a fagylaltot egy légmentes, fagyasztásálló edénybe.
Tálalás előtt hagyjuk a fagylaltot 20-30 percig a pulton, hogy megpuhuljon.

Shutterstock

 

Via