Te is azt gondoltad, hogy a babaként kialakult szemszíned már nem is változhat? Bizonyos esetekben pedig igen, sőt te is befolyásolhatod kicsit az árnyalatát!

Mi okozhatja a szemszín megváltozását?

A korod

Az újszülöttként mind szürkés-kékes szemmel születünk, majd nagyjából fél éves korunkra alakul ki a végleges szemszínünk. Ennek oka a melanin nevű sötét pigment. Születéskor ugyanis nagyon kevés van belőle a szemünkben, fény hatására azonban aktiválódnak. Persze a genetika is közrejátszik, akinek világos a szeme, annak a későbbiekben is kevés melanint tartalmaz.

Ám ez a kor előrehaladtával változik, egyre több lesz a sötét pigment a szemünkben, így fordulhat elő, hogy a szemszínünk sötétedik idősebb korunkra.

Sok napsütés

Mivel a melanin fényre aktiválódik, így ha folyamatosan erős napsugárzásnak teszed ki magad, nem csak a bőrödnek ártasz vele, a szemed is sötétedhet tőle. Ez a változás pedig akár tartós is lehet!

A hangulatod

Ha dühös, boldog vagy stresszes vagy, a szervezetedben elkezd több hormont is erőteljesebben termelni, ami ideiglenesen változtathat a szemszíned árnyalatán. Persze nem lesz barnából világoskék szemed, de sötétbarna és aranybarna között váltakozhat, ahogy világos szeműeknél a zöld-kék-türkiz színek is váltakozhatnak.

Bizonyos ételek

Kutatások bebizonyították, hogy bizonyos ételek fogyasztása befolyásolhatja némiképp a szemed színét. A spenóttól élénkebb, fényesebb lesz a szemszíned, a méz vagy a dió világosíthat néhány árnyalatot rajta, a kamillateától pedig melegebb tónusú lehet.