Téged is mindig piszkált anyukád, hogy vesd be az ágyad, miután felébredtél? Ez azóta is minden reggel ott cseng a füledben és te készségesen eleget is teszel ennek a beléd ivódott kérésnek? Akkor van egy rossz hírünk: nem kellene! Kiderült ugyanis, hogy ébredés után azonnal beágyazni kifejezetten káros, máris eláruljuk, miért. 

Nem kell azonnal bevetni 

Döbbenetes, de különböző kutatások egyértleműen arra jutottak, hogy közvetlenül felkelés után egyáltalán nem javasolt megvetni az ágyad. Sőt az alvásszakértők egyenesen azt mondják nyugodtan hagyhatod későbbre is az ágy redbetétetlét, előtte bátran készülődj el, reggelizz meg, moss fogat és arcot, nem kell semmivel sem kapkodnod. Persze most jogosan merülhet fel benned a kérdés, miért? Nos, akár hiszed, akárnem, de a bevetetlen ágy kevésbé érzékenya poratkákra, amik számos egészségügyi problémát okozhatnak. Ha ébredés után azonnal megcsinálod az ágyat, akkor nem hagyod úgymond lélegezni azt követően, hogy kipattantál belőle, az évek során pedig számos tanulmány bizonyította, hogy pedánsan, szorosan bevetett ágyban nagyobb eséllyel jelennek meg ezek az egyáltalán nem jó fej élősködők. 

A fránya poratkák 

Ennek pedig semmi köze ahhoz, milyen gyakran mosod az ágyneműt vagy mennyire minőségi az alapanyag, a poratkákat ez ugyanis egyáltalán nem érdekli. Hovatovább, a poratkák kifejezetten kedvelik a nedves környezetet, szóval, ha te hajlamos vagy az éjszakai izzadásra, majd reggel azonnal beveted az ágyad, akkor tökéletes táptalajt biztosítasz a kis fenevadaknak a szaporodásra. Ha azonban hagyod megszáradni, szellőzni az ágyneműt (jó ötlet kinyiti az ablakot is), akkor sokkal kevesebb az esélye annak, hogy ez megtörténik. 

Nyugodtan hagyd későbbre 

 Szóval, nyugi! Ha reggel ébredés után nincs kapacitásod az ággyal bajlódni, akkor jusson eszedbe, hogy ezzel még jót is teszel. Szóval kávézz meg bátran, élvezd a reggeli madárcsicsergést, ha teheted, aztán kb. fél óra-óra múlva nyugodtan megvethetedaz ágyad. Na, és mi történik, ha nem veted be? Eláruljuk, semmi. Nem kell mindig tökéletesnek lenni, neked is lehet kevésbé aktív napod, ha pedig egyszer-egyszer bevetetlen marad az ágyad, akkor sem fog semmiféle tragédia történni. Már nem anyukáddal laksz, szóval relax. 😀

(via)