Hiába tettetek meg mindent a nem kívánt terhesség ellen, mégis esemény utáni tablettát kell igénybe venned? Akkor elmondjuk, mire kell odafigyelned.

Hogy juthatsz hozzá az esemény utáni tablettához?

Az esemény utáni tabletta beszerzése elméletileg egyszerű a gyakorlatban nem mindig. Ha megtörtént a baj, fel kell keresned a nőgyógyászod, aki felírja neked. A közeli SZTK-kban és kórházakban is próbálkozhatsz, ám itt biztosan nagyobb lesz a várakozási idő, itt viszont a kulcs az idő.

Nagyon fontos, hogy az esemény utáni tabletta nem akadályozza meg a már megtörtént terhességet. Ha bekövetkezik, azt nem tudja semmissé tenni, éppen ezért a legjobb ha már az első 24 órában hozzájutsz a gyógyszerhez.

A hatákonyságát sok dolog befolyásolja, ám sokan nem tudják, hogy a súly is: 70 kilogramm felett nem annyira hatékony, így ezt a kérdést is mindenképpen érintsétek a nőgyógyászoddal.

A tablettában hatalmas adag hormon található, éppen ezért nem biztos, hogy mindenféle jelek és következmények nélkül telik majd a bevételt követő pár nap. Ha azt tapasztalod, hogy kicsit rosszul vagy, gyengébb lettél, szédülsz, akkor sem kell aggódnod - a tabletta dolgozik, és ez teljesen normális. Nincs abban meglepő, ha egy hatalmas adag hormon megborítja a szervezeted működését. 

De hogy mik is az eseményutáni tabletta leggyakoribb mellékhatásai?

  • változás  a menstruációs ciklusban (például rendszertelen vérzés vagy késői menstruáció)
  • hányinger
  • fáradtság
  • emésztőrendszeri problémák (székrekedés, hasmenés, puffadás stb.)
  • érzékeny mellek
  • fejfájás

És hogy mikor, hogyan és meddig jelentkezhetnek ezek a mellékhatások? 

  1. 1.nap: a tabletta bevétele után enyhe mellékhatások léphetnek fel. Van, aki hányingert tapasztal. A tabletta a bevétel után néhány órán belül hányást okozhat, ebben az esetben azonban azonnal pótolni kell.
  2. 2-3. nap: Továbbra is enyhe mellékhatásokat érezhetsz, például fejfájást, fáradtságot, mellérzékenységet stb.
  3. 4–5. nap: Ezen a ponton a legtöbb ember már nem érzi a mellékhatásokat, de előfordulhat, hogy elhúzódik a  mellérzékenység, vagy fejfájás jelentkezik.
  4. A következő néhány héttől egy hónapig: A menstruációs változások itt rendkívül gyakoriak. Attól függően, hogy a ciklusban mikor vetted be a tablettát, előfordulhat, hogy kimarad a menstruációd, vagy szabálytalan pecsételést tapasztalhatsz.

Ha enyhíteni szeretnéd a mellékhatásokat, akkor mindenképpen maradj hidratált, vegyél be egy fejfájáscsillapítót, és pihenj le!

Az esemény utáni tabletták egyébként akár 4 évig is elállnak, így vannak, akik mindig tartanak otthon egyet, hogy vészhelyzet esetén azonnal cselekedhessenek.

Az esemény utáni tabletta sűríti a méhnyak nyálkahártyáját is, és minél sűrűbb a nyálka, annál kevesebb az esély arra, hogy a spermiumok eljussanak a petevezetékig. Természetesen, peteérés idején még fontosabb a gyorsaság.

via