Sajnos még mindig emberek milliói esnek abba a hibába, hogy könnyen megjegyezhető jelszavakkal látják el a közösségi média felületeiket, ezzel pedig nagyon hamar a hackerek célkeresztjébe kerülhetnek a gyanútlanok. Ugye, te nem szeretnéd, hogy feltörjék a Facebook profilod? Akkor van itt pár jó tanács, amit érdemes fontolóra venned. 

Gyenge jelszavak 

Tudjuk, persze, a jelszavakat nem könnyű megjegyezni, pláne, ha más a password mindenhol IS. Pedig célszerű, sőt erősen ajánlott, ha különböző bejelentkezési adatokat adsz meg a Facebookon, az Instán a Twitteren meg a Snapchaten, mert máskülönben a hackerek akár 3 másodperc alatt megszerezhetik a jelszavad és akkor aztán nagy bajba kerülhetszt. Kutatások egyébként azt bizonyítják, hogy az emberek sajnos máig nagyon gyenge jelszavakat adnak meg, ráadásul több felületen is ugyanazt használják, ezzel pedig gyakorlatilag megkönnyítik  a hackerek dolgát. 

Kerüld el!

Jelszavak százezrei nem tartalmaznak nagybetűket, számokat vagy speciális karaktereket, így pedig bizonyos programok segítségével akár néhány másodperc alatt a csalók kezébe juthat akár a te jelszavad is. Sőt, a legáltalánosabb jelszavak 6 karakterből állnak, ez pedig még inkább leegyszerűsíti a hackerek dolgát. Ha te nem szeretnéd, hogy ellopják a közösségi felületeid, akkor mindenképpen próbálkozz, nehezebb, hosszabb jelszavakkal, így a kódod sokkal kisebb eséllyel kerül illetéktelen kezekbe. 

Így készíts erős jelszót

Ahogyan azt már fentebb is említettük a különböző webhelyeken használj különböző kódokat, továbbá célszerű, ahol csak lehet aktiválnod a kétlépcsős hitelesítést. Ez egy plusz biztonsági rendszer, aminek a lényege, hogy te értesítést kapsz, ha valaki megpróbál belépni a fiókod. Értelmeszerűen, ha nem te voltál, azonnal blokkolni tudod a próbálkozást. Ezen túlmenően a jelszavad legyen minimum 8, de inkább 10-12 karakteres és tartalmazzon legalább egy nagybetűt, számot és adott esetben valamilyen speciális karaktert is. Pl: *, & vagy -. Nyilvánvalóan magától értetődő, hogy a jelszavaid soha ne add ki, és ne tárold automatikusan a böngésződben sem, még akkor sem, ha ez kényelmesebb. 

(via)