Ha valamilyen szuper otthoni edzésformát keresel, akkor a szobabicikli remek alternatíva lehet. Egyfelől alaposan megmozgatja a tested, hiszen dolgozik közben a csípőd, a térded és a bokád is, másfelől pedig egy intenzív edzés alkalmával bőven kalóriát is égetsz. Mindezt úgy, hogy ki sem kell mozdulnod otthonról. 

Az elégetett kalóriák 

Persze a szobabiciklizés közbeni elégetett kalóriák száma számos tényezőtől függ, de nézzük most meg általánosságban nagyjából mivel számolhatsz. A Harvard Medical School Harvard Health Publishing adatai szerint egy 155 kilós ember, aki 30 percig intenzíven teker egy szobabiciklin megközelítőleg 391 kalóriát éget el.

Napi fél óra

Persze feltehetően te nem 155 kilóról indulsz, szóval nézzük meg a számokat átlagos testsúl esetén: a tanulmányok szerint egy 57 kilós nő, 8 km/órás sebeséggel hajtva, fél óra alatt kb. 113 kalóriát tud elégetni, ugyanazekkel a paraméterekkel egy 70 kilós nő pedig nagyjából 140-et. Ha maradunk a 8 km/órás sebességnél, akkor egy 84 kikós nő úgy 167 kalóriától képes megszabadulni. Ha viszont a sebességet egy kicsit növeled, akkor ezek a kalóriák alakulhatnak úgy is, hogy 226, 281 és 335, mindez fél óra tekeréssel. 

Átlagos becslés

Természetesen ezek csak átlagos becslések, ugyanis a nem, az éeltkor, a testsúly, a testösszetétel, a nyugalmi anyagcsere sebessége mind-mind befolyásolják az elégetett kalóriák mennyiségét. Viszont az biztos és bármilyen mozgásforma esetén elmondható, hogy jótékony hatással van a szervezetre, a szobabiciklizés például kiválóan növeli az állóképességet, jót tesz a szív egészségének, sőt a stressz is csökkenti, szóval ha lehetőséged van rá, akkor ragadj pedált mindennap és tegyél valamit a testedért és a lelkedért egyaránt. Hidd el, a szervezeted meg fogja köszönni ezt a napi fél órát. 

(via