Mi az első dolog, ami eszedbe jut, ha fogyni szeretnél? Hát az, hogy vissza kellene fogni a nasit és a késő esti vacsikat; meg persze az is, hogy azonnal el kéne kezdeni a kalóriaszámlálgatást. A dietetikus szakértők legújabb kutatásai szerint ez utóbbi viszont mégsem olyan jó ötlet, mert  nem tűnik el tőle az úszógumi és fogyni sem nagyon lehet tőle, mert teljesen kaotikus az egész rendszer – épp ezért, a kalóriaszámlálós appok sem túl hasznosak.

Persze, az appok és a táblázatok valamennyire képesek irányt mutatni azt illetően, hogy mégis mennyire hízlal egy adott kaja, de mivel ezek az alkalmazások nem mérik ki az adagodat, és nem tudják, hogy pontosan hogyan készült el az étel, valószínűleg csak egy nagy átlagt vesznek figyelembe, ami nem sokat ér. A dietetikus szakértők szerint pedig egyenesen semmi alapjuk nincs, szóval kár előfizetni rájuk, ahogyan az időt is érdemes másra szánni. 

De ha ettől nem, akkor mégis mitől lehet fogyni?

A dietetikusok szerint a kulcs nem a kalóriadeficitben van, hanem abban, hogy egyszerűen mit eszünk. Ez első hangzásra ugyanazt jelentheti, pedig, hogy pont ellentétekről van szó: a kalóriadeficit az, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk egy adott ételből, akármilyen egészségtelen legyen is az. Ha viszont megválogatjuk, hogy mit eszünk, akkor közel sem biztos, hogy kevesebb kalóriát juttattunk be a szerveztünkbe sőt! Egyszerűen csak az kerül megváltoztatásra, amit eszünk, nem amennyit. 

Hogyan változtassunk azon, mit eszünk?

Például úgy, hogy növeljük a zöldségek és halfélék adagját és a fehér lisztről is lemondunk a teljes kiőrlésű lisztek javára. Ezekre aztán gyümölcsöket és babféléket szabadon lehet enni, akárcsak olajos magvakat, fűszereket és zöldségeket. A feldolgozott, előre csomagolt ételeket (pl. fóliás szendvicseket, chipseket, kekszeket + bármit, aminek érthetetlen az összetevő listája) viszont érdemes a polcon hagyni, mert úgy is csak hízlalnak. Ezen kívül még érdemes sok vizet inni, az alkoholt elfelejteni, valamint az édes-szénsavas üdítőkről tudomást sem venni. Ha ezeket pár héten át betartjuk, ideális esetben már akkor kell, hogy legyen valami változás. 

Jó hír az, hogy az egészséges nasikról viszont egyáltalán nem kell lemondani: az egészséges gumicukor, a pattogatott kukorica, a  cukormentes fagyi  és még egy halom fincsi édesség ugyanis szabadon szerepelhet a kajabűnözési listánkon, ami azért szuper.

A speckó diéta mellé persze elengedhetetlen a  rendszeres mozgás, a jó alvás, a kiegyensúlyozott életmód, a vitamindús táplálkozás és persze minden más, ami a harmonikus mindennapokhoz kell. A fogyás titka tényleg csak ennyi és nem több – legalábbis a szakértő dietetikusok legújabb kutatásai szerint.

Via