A nappalok rövidek, és a karácsonyi fények már nem melegítik az otthonod. Te is úgy érzed, hogy januárban sokkal rosszabb a hangulatod?

Január - a vízválasztó

Egyáltalán nem vagy egyedül, ha úgy érzed, hogy a január számodra elviselhetetlen. Nem véletlen, hogy ekkor van az év legnyomasztóbb napja is: a kék hétfő, azaz a blue monday.

Na de miért is vagyunk depressziósak januárban? Az ünnepek időszaka az izgalomról szól, a januárt a decemberi készülődés, várakozás előzi meg.

Amennyire a várakozással felépíthető a karácsony ünnepi időszaka, annyira éles a váltás utána. Miután megtörténik a Szenteste valamint a Szilveszter, túlságosan is hirtelen szűnnek meg az izgalmas programok.

Az időjárás sincs a te oldaladon

Ez az üresség mindenkit megvisel, főleg azokat, akik magányosak. Az ünnepi időszak rávilágíthat a veszteségekre, sokakban felébreszti a vágyat, hogy találkozzanak olyan emberekkel, akikkel már régen nem volt alkalmuk.

Ezek újraébresztik a fájdalmat, főleg, ha nincs minden rendben a mindennapokban. Éppen ezért mind érzelmileg, mind testileg, a legtöbbek számára kimerítő a december, ami után az általános állapotromlás sem meglepő januárban.

Ha pedig mindez nem lenne elég, januárban kevés a fény, ami megzavarja a melatonin és a szerotonin termelődést, és alegtöbbeket ellustítja.

via