Ha az izomépítés a cél, akkor a fekvőtámasz hasznos része lehet az edzéseidnek. Na, de persze jogosan merülhet fel benned a kérdés, mennyi kalóriát égetsz el, ha mondjuk lenyomsz 50-et vagy 100-at belőle. 

Mennyi az annyi? 

Nos, a helyzet az, hogy fekvőtámaszozás közben az izmaid bizony keményen dolgoznak, a kalóriaégetés nem lesz túl látványos. Nehéz is ezt meghatározni, ugyanis ez abszolút egyénfüggő, fontos lenne tudni hozzá, milyen magas vagy és mennyi a jelenlegi testsúlyod. Persze átlagolni nagyjából lehet, a szakértők éppen ezért azt mondják, 100 fekvőtámasszal, kb. 44 kalóriát tudsz elégetni. 

Kevés?

Ez kevésnek tűnhet, de a fekvőtámasz jó esetben az edzésterved része, tehát feltehetően nem csak ezt a 44 kalóriát égeted el a tornád során. Emellett fontos, hogy a fekvőtámaszt ne a kalóriavesztés miatt csináld, ugyanis itt az izmok megdolgoztatás és fejlesztése a cél. Ha erre összpontosítasz, továbbá szem előtt tartod a kalóriadeficit fontosságát, akkor biztos beindul a fogyás is. 

Ha a súlyvesztés a cél

 Szóval, ha a súlyvesztés a cél, akkor biztos, hogy többre lesz szükséged annál, mint hogy napi 50-100 fekvőtámaszt lenyomsz. Persze az sem kis teljesítmény, de a siker érdekében biztosan egyéb gyakorlatokat is be kell építened a rutinodba, továbbá lényeges, hogy a táplálkozásodra is odafigyelj. Természetesen nem éhezésre motiválunk, a kalóriadeficit azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy veszíts a súlyodból. Ha egyedül nem tudod összerakni az étrended vagy nem tudok, mit mivel kellene párosítanod, akkor bátran kérj szakértői segítséget, egy táplálkozási tanácsadó vagy dietetikus például szuper segítség lehet, ráadásul az egyéni igényeidre szabda teszi neked össze a finomságokból álló étlapot. 

Jó megoldás, csak...

 Visszakanyarodva a fekvőtámaszra: csak azért, mert nem a legkalóriaégetőbb gyakorlat még nem kell hanyagonod. Sőt, a fektőmámasz ugyani remek módja annak, hogy izmot építs, szóval hajrá, a fekvőtámasz nagyon jó, csak nem önmagában.

(via)