Egy sokkolóan különleges ebédötletet hoztunk, a kávés tészta most az olaszok kedvence, és te is imádni fogod!
A kedvend ebéded lesz a kávés tészta
Ha unod már a paradicsomos és tejszínes tésztákat, akkor ez a recept lehet a befutó nálad is. Ez a főétel kombinálja a mennyei tésztát, valamint a kávét. Hidd el, közel sem annyira furcsa, mint amilyennek hangzik. Sokkal inkább kell attól tartanod, hogy nagyon rákapsz, és minden nap ezt akarod majd!
A tésztához
- 200 g liszt (00-as típus + néhány g a munkafelülethez)
- 40 ml eszpresszó (szobahőmérsékletű)
- 2 tojás (M méret)
- só
A zsályaolajhoz
- 2 zsálya szár
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml olívaolaj
- 30 g pecorino
- 1 citrom
- őrölt bors
- ½ tk instant eszpresszó (por)
Így készül a tészta
- Helyezz lisztet egy nagy tálba, és készíts mélyedést a közepébe. Add hozzá az eszpresszót, a tojást és egy csipet sót, majd egy villával keverdd el!
- Ezután kézzel gyúrd össze, hogy sima tésztát kapjunk!
- Csomagold be a tésztát fóliába, és hűtsd körülbelül 45 percig!
A zsályaolajhoz
- Öblítsd le a zsályát az olajjal, és jól rázd meg, hogy megszáradjon.
- A fokhagymagerezdeket nyomd össze!
- Egy edényben hevíts olajat!
- Add hozzá a zsályát és a fokhagymát, és hagyd állni 15 percig!
- Szeleteld finomra a pecorinót.
- Öblítsd le a citromot forró vízzel, szárítsd meg, és zöldséghámozóval vékonyan hámozd le a héját!
- A citrom héját vékony csíkokra vágd, a citromot pedig vágd félbe, és 1-2 evőkanálnyi lét csavarj ki!
- Tedd félre a citrom héját és levét.
- Vágd félbe a tésztát! Enyhén lisztezett munkalapon 1,5-2 mm vastagságúra nyújtsd ki egymás után az egyes részeket. A tésztát 1-1,5 cm széles tésztacsíkokra vágd! A tésztát forrásban lévő, enyhén sós vízben 2-3 perc alatt al dente-re főzd!
- A zsályaolajat újra forrósítsd fel!
- Csöpögtesd le a tésztát, és dobd bele a zsályaolajba.
- A tésztát citromhéjcsíkokkal, citromlével, sóval, borssal ízesítsd, majd előmelegített tányérokra rakd.
- Szórd meg pecorinóval és eszpresszóporral, és már tálalhatod is!