Valld be, te sem igazán szoktál gondolni a köldöködre igaz? Kivéve, ha a köldök körüli fájdalom valamilyen oknál fogva elviselehetetlenné válik. Mivel ez nem egy túl szokványos dolog, jogosan merülhet fel benned a kérdés: mi okozza? Máris mutatunk neked 5 okot, ami miatt hasogathat a fájdalom a köldököd körül. 

Crohn-betegség 

Elképzelhető, hogy köldökfájdalom esetén Crohn-betegség áll a háttérben, ami egy gyulladásos bélbetegség. Általában a vékony és/vagy vastagbelet érinti, tünetei között pedig jellemzően felbukkan a tompa, köldök körüli fájdalom. Ha tehát rendszeresen tapasztalod a köldököd körüli fájdalmat, szűnni nem akaró görcsöt, ami rendszerint étkezés után 20-30 perccel jelentkezik, akkor érdemes lehet orvoshoz menned. Pontos diagnózist ugyanis csak így kaphatsz. 

Köldöksérv

Amikor egy gyermek a világra jön, az orvosok elvágják a köldökzsinórt, a környező izmok pedig szép lassan bebógyulnak. Néha azonban ezek a hasizmok nem záródnak be egészen, és egy nagy dudor keletkezik a küldöknél, amit köldöksérvnek neveznek. Kutatások szerint minden ötödik újszülöttnél fodul elő köldöksérv, ám ez 90 százalékban begyógyul, mire a gyerek 5 éves lesz. A maradék 10 százaléknál azonban a sérv megmarad, ami alapvetően nem feltétlenül okoz problémát. Néha viszont a kiálló szövetek kvázi beszorulhatnak, így akadozhat a vérellátás, ez pedig fájdalomhoz vezethet. Ha szükséges, műtéti úton el tudják távolítani az érintett szövetet.

Emésztési zavar 

Simán előfordulhat, hogy a köldök körüli fájdalmat valamiféle emésztési zavar okozza. Ha túl zsíros, fűszeres volt az étel, amit ettél, akkor lehetséges, hogy semmi egyébről nincs szó, csak, hogy hosszabb ideig tart az emésztés, mint általában. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a zsírosabb, fűszeresebb ételek után fáj a köldököd körül, akkor valószínűleg nincs miért aggódnod, viszont talán jobb, ha kerülöd ezeket az ételeket, de okos megoldás lehet, ha csínján bánsz a fűszerezéssel. 

Vakbélgyulladás 

A köldök körüli fájdalmat nem szabad elbagatellizálni, mert súlyos következménye is lehet. Elképzelhető ugyanis, hogy vakbélgyulladásod van. Persze, ha kicsit hasogat a köldököd körül, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de, ha a fájdalom társul a vakbélre jellemző más egyéb tünetettel, úgy mint magas láz vagy feszes hasfal, akkor célszerű minél előbb bemenni a kórházba. 

Epekő 

Az epekő nem minden esetben okoz fájdalmat, ám, ha az epekövek beragadnak az epehólyagba, akkor nagyon durva hasi, sokszor köldök körüli fájdalmat lehet tapasztalni. Ha a görcsök hosszú órákon keresztül sem múlnak el, akkor ne várj tovább, mindenképpen keress fel egy szakembert, a vizsgálatok során úgyis kiderül, hogy miről is van szó pontosan. Ha a fájdalomhoz társul magas láz vagy hidegrázás, valamint sárgás színű lesz a bőröd, akkor kétségtelen, epehólyag-gyulladásod van. 

(via)