Ha azon gondolkodsz, hogy befogadsz egy kiskutyát, akkor mindenképpen fontos átgondolnod, hogy tudsz-e vele elegendő időt tölteni. Pláne az elején, amikor még kicsi és szüksége van rád. Most sorra vesszük, mennyi ideig hagyhatsz egyedül egy kutyát, valamint azt is megmutatjuk, hogyan változnak az arányok az eb életkorának előrehaladtával. 

Bébikutyák 

Ha kölyökkutya befogadásán agyalsz és lakásban tartanád, akkor feltétlenül vedd számítsába azt, hogy az első két hónapban nem maradhat 3 hóránál tovább egyedül. Ha a munkád nem teszi lehetővé, hogy hazaugorj a 3 óra leteltével, akkor mindeképpen vedd sorra a lehetőségeidet, például azt, van-e valaki, aki be tud neked segíteni ebben a kezdeti időszakban. Amennyiben nincs úgy, lehet, hogy egy kiskutya befogadásának a ideje nem most jött el. 

Egyre tovább maradhat egyedül 

Ahogy egy kutyus azonban cseperedik egyre több időt képes lesz egyedül is eltölteni, így 6 hónapos kora környékén már 7-8 órát is ellehet akár. Egy éves kor fölött, pedig a 8-10 órát is kibírják, azonban ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy mindegy egyéni tolerancia kérdése is. Vannak kutyusuk, amik sokkal jobban viselik a magányos órákat, más ebek viszont depressziósak lehetnek, sőt nem kizárt, hogy a lakásba piszkítanak pont azért, mert unatkoztak egyedül vagy mert éppena hólyagjuk már nem bírta. 

Tanítsd 

Persze, az, hogy egy kutya mennyit bír otthon, egyedül, attól is függ, hogy te mennyire vagy ügyes a tanítás során. Ha már kölyökkutya kora óta arra tréningeled, hogy szoknia kell az egyedüllétet, akkor a későbbiekben biztos, hogy könnyebb dolgod lesz. Mindenképpen fontos, hogy a rendelkezésére álljanak a kutyajátékok, amikkel el tud bibelődni, amíg egyedül van otthon, de ételadagoló játékokkal is próbálkozhatsz. Sőt, olyan kamerát is be tudsz szerezni, amin keresztül szólni is tudsz a kutyushoz. Egyes kutyák számára megnyugtató lehet hallani a gazdi hangját, még akkor is, ha nem vagy fizikálisan jelen. Nyilván, amíg nem vagy otthon lényeges, hogy legyen az állatnak elegendő étele és víze, továbbá arra is érdemes lehet ügyelned, hogy a szórakoztató kis játékait bizonyos időközönként cseréld, mert hamar képesek ráunni. Ha ezeket tudod vállalni, akkor az első pár hónap letelte után már gond nélkül egyedül hagyhatod a kutyust 8-10 órára, persze az már más kérdés, hogy ez téged mennyire visel meg lelkileg.