Egy új kölyökkutya érkezése a családba hatalmas boldogság, de mi van akkor, ha gazdiként arra leszel figyelmes, valami nem stimmel. Nagyon gyakori, hogy az újdonsült gazdik aggódnak minden miatt is, ám sokan számolnak be arról, hogy a kiskutya túl szaporán veszi a levegőt alvás közben. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés: kell aggódni? Nos, alapesetben nem, de megeshet az is, hogy a szapora légzés nagy bajt jósol. Máris mutatjuk, mi állhat a háttérben. 

Ne ess pánikba!

Mielőtt azonban teljesen pánikba esnél, először nézzük meg, mi is az a túl gyors légzés. Egy kiskutya esetében a normál légzésszám magasabb, mint a felnőtt kutyáknál, így a 10-30 lélegzetvétel/perc teljesen okés alvás közben. A kölyökkutyák ugyanis nyugalmi álapotban többet vesznek levegőt, mint nagyobb társaik, mivel növésben van még a testük és több oxigénre van szükségük. Éppen ezért simán megeshet, hogy a szaporább lélegzetvétel teljesen normális, még, ha picit feljebb is ugrik, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. A nagy hőségben például egyáltalán nem furcsa, ha egy kicsit gyorsabban veszi a levegőt, de miközben álmodnak is előfordulhat ilyesmi. 

Lehetséges betegségek 

Persze nem kizárt, hogy valamiféle rendellenesség áll a háttérben, szóval, ha túl gyakran tapasztalod a problémád a kutyusodnál, akkor érdemes lehet gyorsan dokihoz fordulni, nehogy nagy legyen a baj. Leggyakrabban valamiféle fájdalom okozza a problémát, lehetséges, hogy megsérült úgy, hogy te észre sem vetted. Azonban fennálhat a szív vagy tüdőbetegség kockázata is, de az sem lehetetlen, hogy a csöppség vérszegény. A hatalmas melegben pedig fennáll a veszélye annak, hogy a kiskutya kiszárad, szóval előfordulhat, hogy ez okozza a szapora lélegzetvételt is. 

Általában normális

Bár az esetek többségében teljesen normális, ha a kiskutya gyorsabban lélegzik alvás közben, ám, ha ez rendre megismétlődik, akkor célszerű lehet minél előbb felkeresni az állatorvost, hiszen te, otthon, egyedül nem fogsz tudni diagnózist felállítani. Viszont, ha csak nagyon ritkán veszed ezt észre, egy-két percen belül pedig helyreáll a légzése, akkor nincs ok aggodalomra, valószínűleg minden a legnagyobb rendben van. 

(via)