Ha neked is gyakran túlpörög a kutyusod, egy kicsit hiperaktív, akkor ezeket a tippeket feltétlenül olvasd el, mert hatalmas segítségedre lehetnek a jövőben. 

Legyen hobbija 

Ez lehet, hogy most furcsán hangzik, de a kutyusoknak mentális és fizikai stimulációra is szükségük van, szóval hiába sétálsz te vele esetleg napi 1-2 órát, agyilag lehet, hogy nem fárad el elégg, estére pedig sokszor emiatt bepörög. Jó ötlet lehet neki interaktív játékokat beszerezni, szuper választás lehet például az adagoló játék, aminek a lényege, hogy a kutyus akkor kapjan a neki szánt jutalomfalatot, ha sikeresen megoldja az adagoló által kínált feladatot. Az ilyen játékok ráadásul a képességeiket is fejlesztik, hiszen arra késztetik őket, hogy használják a természetes ösztöneiket, egy kis kreativitással vegyítve. 

A rutin kialakítása 

Akár hiszed, akár nem, de a kutyák számára is nagyon fontos a napi rutin. Gondolj csak bele, neked is megvan a magad ritmusa, ha pedig az felborul, akkor nem érzed magad komfortosan és akár még a koncentráció képességed is csökkenhet. Szóval ezért nagyon fontos, hog a kutyusod számára is meglegyen egy napi, jól átlátható rutin, amihez megpróbálod te is tartani magad. Nyilván ha 5-10 perccel később viszed el egy-egy nap sétálni reggel, nem fog tragédia történni, de kutyák életében nagyon fontos a kiszámhatóság, ettől ők is sokkal nyugodtabbak lesznek majd. 

Alapvető parancsok 

Ha kutyát vállalsz, akkor tudnod kell, hogy vannak alapvető parancsok, amiker érdemes megtanítani a számára. Persze ennél tovább is lehet menni, hiszen ma már remek kutyaiskolák állnak a rendelkezésre, ahol a kutyulid hihetetlen dolgokat tanulhat. A legalapvetőbb parancsokat, úgy mint ül, fekszikd, forog, pacsi viszont egy kis energia ráfordítással te is meg tudod neki tanítani. Ez pedig végelenül egyszerű módja annak, hogy visszavegyél a hiperaktivitsából, hiszen egy kis esti játék és máris sokkal könnyebb lesz vele az élet. 

(via