A petefészekrák a nők rettegett betegsége, azonban nagyon lényeges, hogy hatékonyan kezelhető, már amennyiben időben felismerik, baj van. A korai tünetek azonban gyakran még nem adnak azonnal okozt az aggodalomra, ám, ha az alábbi 5 előjel közül legalább 3 rendszeresen fenáll, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. 

Puffadás 

Puffadást már bizonyára te is tapasztaltál, ez azonban bizonyos esetekben, például menzesz előtt teljesen normális. Viszont, ha a probléma tartós, akkor az a petefészekrák egyik előjele is lehet. Ha szűnni nem akaró puffadás gyötör, akkor hasznos lehet minél előbb időpontot kérned az orvoshoz. 

Székrekedés 

A székrekedést is számos dolog okozhatja, de ha a dolog állandósul, akkor annak hasznos lehet utánamenni. Döbbenetes, de a székrekedés akár a petefészekrák egyik korai jele is lehet, ha pedig időben kiszűrik a bajt, akkor a túlélési esély több mint 50 százalék. 

Elhúzódó fájdalom 

Derék vagy alhasi fájdalom szintén jelentkezhet a havi ciklus előtt, de a fájdalom állandósul, akár hetekig, hónapokig is eltart, az nagyon nem jó. Különösen a hasban, medencében, deráktájon érzett fájdalom jelezhet nagy bajt, nevezetesen a petefészekrák egyik hírnöke is lehet. Ha fájdalom nem akar múlni mindenképp konzultálj a dokiddal. 

Fájdalom pisilés közben 

Jellemzően, ha a nők vizelési problémákat tapasztalnak, úgy mint fájdalom, vagy túl sűrű pisilés, először arra gondolnak, hogy biztosan csak egy húgyúti fertőzés. Persze nem kizárt, hogy erről van szó, de a hólyaggal kapcsolatos problémák nagyobb bajt is jelezhetnek. Amennyiben a dolog nem múlik, újra és újra visszatér, nem fog ártani egy kivizsgálás

Étkezési nehézségek 

Az étvágytalanság a petefészekrák egyik gyakori tünete. Ha túl hamar jön el a telítettség érzése vagy ha pár falat leküzdése is gondot okoz, akkor sürgősen keresd fel az orvosod, mert előfordulhat, nagy a baj. 

(via)