A korábbi pilóta, Hans Mas elmondta, szerinte van repülés közben egy aranyszabály, amit mindenkinek ismernie kellene, ugyanis életet menthet vészhelyzet esetén. 

A biztonság kérdése 

A pilóta szerint a legegyszerűbb módja, hogy az utasok biztosítsák a repülés közbeni biztonságot az az, ha felszállás előtt megismerkednek a környezetükkel. Mas úgy véli mielőbb a gép a levegőbe emelkedne, mindenkinek létre kellene hoznia a fejében egy ún. mentális térképet vagyis szemügyre kellene venni, hol van például a legközelebbi kijárat, ez ugyanis egy esetleges vészhelyzet esetén életmentő lehet. 

Amint felszállok egy repülőre, csekkolom a vészkijáratot és megszámolom a helyem és a kijárat közti üléssorok számát

– magyarázta az ex pilóta.

Figyelmeztetés 

Az utasokat egyébként erre maguk a pilóták és a légiutas-kísérők is mindig ösztönzik, de nyilván sokat csak fittyet hánynak erre, mondván nem annyira fontos. Bár a repülést tartják az egyik legbiztonságosabb közlekedési módnak, sosem árt felkészültnek lenni. A pilóta amúgy azt mondja, a vészkijáratot sokan ellenőrzik, merre is található, de a sorok számlálása gyakran elmarad, pedig elég lényeges tényező, hogy ki mennyi idő alatt juthat ki a gépből, ha netán a kabin megtelne példának okán füsttel. 

Vészhelyzet esetén a látási viszonyok romolhatnak, ennek a mentális térképnek a megléte pedig életmenőt lehet 

– mondja Mas. 

Legyél felkészült 

Egy 2008-as tanulmány szerint egybéként egy balestet általában a kijárati sorokhoz legközelebb élő utasok élik túl, mert gyorsabban tudják elhagyni a gépet, mint a távolabb ülő társaik. Na, de ne gondold azt, hogy mi most ijesztegetni szeretnénk, nem ez a cél, bizonságos utazást kívánunk neked, de szeretnénk, ha mindig minden esetben kellő felkészültéséggel rendelkeznél. Ehhez pedig a fentebb emített mentális térkép elengedhetetlen, pont annyira fontos, mint hogy vittél-e magaddal iratokat, vagy váltócipőt az utazásra. 

 (via)