A fogmosás kapcsán örök dilemma például, hogy mennyi ideig kell fogat mosni, de egyéb vitás kérdések is körüllengik ezt az egyébként napi szinten fontos tevékenységet. Most áláruljuk, mi az a 3 súlyos hiba, amivel többet ártasz a szádnak mint gondolnád. 

Fogmosás szódabikarbónával 

Ha a netet böngészed és fogápolással kapcsolatos tippeket keresel, akkor tutira találni fogsz legalább két-három olyan anyagot, ahol azt javasolják neked, moss fogad szódabikarbónával. Na, ezt sürgősen felejsd el! A szakértők szerint ezzel a módszerrel hatalmas károkat tehetsz a fogadban. A kívánt eredmény bár megtörténik, hiszen fehérítő hatással bír, használata következtében a fogfelszín felérdesedik, így pedi a szennyeződések sokkal könnyebben tapadnak majd meg a fogfelszínen. Vagyis ez azt jelenti, hogy pár nap múlvan még jobban elszíneződhetnekd a fogaid mint előtte. 

Öblítés fogmosás után 

Ez most nagyon megdöbbentő lehet, hiszen az emberek jelentős része fogmosás után mindig öblít. Kiderült, azonban, hogy az öblítés nem tesz jót, ugyanis kimossa a fogkrém által biztosított összes hasznos összetevőt. Oké, de akkor mit csinálsz? Nos, a szakértők javaslata szerint a fogmosás végén ki kell köpni a szájban maradt fogkrémet, de öblögetni azt mondják, egyenesen tilos. 

Napi egy fogmosás 

Egészen döbbenetes, de az  Oral Health Foundation felmérése szerint az Egyesült Királyságban élők közül minden negyedik ember csak naponta egyszer mos fogat. Ez az arány pedig minden bizonnyal a világ más tájain, így itthon sem valószínű, hogy sokkal jobb. Pedig a fogorvosok tanács szerint a napi két fogmosás mindenképpen fontos. Ha csak naponta egyszer mosol fogat, akkor sokkal nagyobb lesz a fogszuvasodás, a lepedék felhalmozódás kockázata és egyéb ínybetegségek is sokkal könnyebben alakulhatnak ki. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy következetesen reggel és aztán lefekvés előtt is moss fogat, legalábbis, ha azt szeretnéd, hogy a fogaid egészségsek maradjanak. 

(via)