A szerelem kérdésével már évek óta foglalkoznak a filozófusok, tudósok és pszichológusok, ugyanis mindenáron szeretnék megválaszolni a nagy kérdést: mi is valójában a szerelem. Persze számos elmélet napvilágot látott már, de talán, amelyik a legjobban leírja a szerelem mibenlétét egy Robert Sternberg amerikai pszichológus nevéhez köthető. Sternberg ugyanis a 80-es években kidolgozta a szerelem háromkomponensű elméletét, ami magában foglalja az érzelmi intimitást, a szenvedélyt és az elkötelezettséget. Szerinte ez a három pont alkotja azt a gyönyörű érzést, amiről dalok és könyvek ezrei szólnak. Később, az elméletének hála Sternbert a szerelem 7 típusát választotta ki, most ezeket mutatjuk meg részletesen. 

Fellobbanó szerelem 

Ez az az időszak, amikor két ember még alig ismeri egymást, viszont érzik a kölcsönös vonzalmat.  Ilyenkor a felek még nem tudják, mi is a közös bennük, de azt egyértleműen érzik: valami van. A pszichológus szerint a fellobbanó szerelem később átalakulhat valami teljesebbé, de ez persze nem mindig történik meg, ugyanis sok pár nem jut túl ezen az időszakon. 

Kedvelés

Az ilyen típusú szerelemben az embereket általában a közös érdekek és a hasonló életszemlélet köti össze. Egy ilyen kapcsolatban bátran lehetsz önamgad, hiszen a másik nyilvánvalóan azért kedvel, amilyen vagy. A pszichológusok szerint azonban ezen a ponton sok esetben kiderül, hogy nincs meg az a bizonyos szenvedély a felek között, szóval ilyenkor nagyobb eséllyel szővödik barátság, mint szerelem. 

Kihűlt szerelem

Sajnos a kihűlt szerelem nem ritka, az ilyen típusú szerelmet átélő párok általában elkötelezettek a másik irányába, ám a szenvedély már nincs meg. Ez sok esetben egy hatalmas, fellobbanó szerelem után jelenik meg, ebből pedig gyakran nincs kiút. Bár léteznek ellenpéldák is, hiszen vannak párok, akik egy időre elvesztették az egymáshoz vezető utat, de aztán mégis rátaláltak az egymás iránt érzett szenvedélyre.  

Vak szerelem 

Ez a fajta szerelem magában foglalja az elkötelezettséget és a szenvedélyt, ez sok pár számára ismerős lehet. Ez a fajta szerelem az, amikor két ember annyira vonzódik egymáshoz, hogy készek akár eleget tenni a társadalmi elvárásoknak is: ilyenkor jöhet a nagy esküvő, na meg a gyerekek. A pszichológusok úgy vélik, az ilyen típusú párok sokáig élhetnek együtt, de a boldogságuk néha ingatag lábakon állhat. 

Romantikus szerelem 

Ez a fajta szerelem magában foglalja a szenvedélyt és az intimitást. Az ilyen párok általában nagyon vonzódnak egymáshoz, jól érzik magukat egymás mellett, de nem feltétlenül éreznek arra késztetést, hogy ennél komolyabb kötelezettségeket vállaljanak. Ezek a kapcsolatot sok esetbnen nem érik el az együttélés vagy éppen a házasságkötés fázisát. 

Társszerelem 

A társszerelem lényege az elkötelezettség és az intimitás. Az ilyen kapcsolatot nagyon erősek, valódi kötődés van felek között, viszont a szenvedély gyakran hiányzik. A pszichológusok úgy vélik ez a típusú szerelem akkor jöhet létre, ha két ember már nagyon hosszú ideje együtt van. 

Beteljesült, tökéletes szerelem

Ez a szerelem három összetevőből áll: szenvedélyből, érzelmi intimitásból és elkötelezettségből. Ilyen típusú kapcsolatot rirtkán látni, de ha egy párnak ezt sikerül felépíteni, akkor feltehetően nagyon szeretik egymást. Ezek azok a párok, akik hosszú és boldog életet élhetnek egymással, hiszen szövetségük szilárd alapokon áll. 

(via)