A január az év legnépszerűbb hónapja, már ami az álláskeresést illeti. Ilyenkor szinte mindenki, aki nem elégedett a munkájával, körbenéz a lehetőségek között. Vagyis év elején elképesztően sokan küldik el egy-egy állásra az önéletrajzukat. Ha szeretnél kitűnni ebből a tömegből, néhány extra dolgot is érdemes beleírnod a CV-be.

Ilyen egy tökéletes önéletrajz 2024-ben

Natasha Kearslake, az Organic P&O Solutions HR tanácsadó cég igazgatója a DailyMailnek elmondta, mire kell odafigyelniük az álláskeresőknek 2024-ben, ha meg szeretnék csípni álmaik melóját. 

1. Használj Megfelelő kulcsszavakat

2024-ben sok cég segítségül hívja a mesterséges intelligenciát, hogy kiválassza a tökéletes jelölteket. Ezért az AI még azelőtt megszűri a beérkező önéletrajzokat, hogy azokat bármilyen ember látná. A szakértő ezért azt tanácsolja, hogy használj olyan releváns kulcsszavakat, amik segítenek eligazodni a mesterséges intelligenciának az önéletrajzodon. 

2. Legyen egyszerű és letisztult

Az elmúlt évtizedben egyre népszerűvé váltak az egyedi, különleges önéletrajzok. Minél feltűnőbb, kreatívabb, annál jobb! Úgy tűnik azonban, hogy ennek a trendnek leáldozott!

A szakértő szerint ugyanis az automatizált rendszerek nem tudják értelmezni az olyan önéletrajzokat, amik tele vannak grafikákkal, képekkel, az elrendezésük pedig zavaros. Ehelyett idén már érdemes a letisztult, átlátható dizájnra törekedni, illetve szabványos betűtípusokat és stílusokat használni.

3. Egy önéletrajz nem elég!

Fontos az is, hogy ne ugyanazt az általános CV-t küldd el minden hirdetésre, hanem igazítsd az önéletrajzodat, és az abban szereplő kulcsszavakat az adott álláshoz. Ne csak a motivációs leveled legyen specifikus, minden benne szereplő információ az adott hirdetésre reagáljon.

4. Ne csak magadról írj!

Említsd meg az adott cég célkitűzéseit, küldetését, illetve azt, hogyan tudsz mindezzel azonosulni, hogyan illenél bele ebbe a képbe. Ez is azt erősíti, hogy pontosan tudod, hova és milyen pozícióra jelentkezel, és kifejezetten erre készítetted a pályázatodat.

5. Mit is csináltál valójában?

A szakértő szerint sokan elkövetik azt a hibát, hogy csupán annyit említenek meg a szakmai tapasztalatok felsorolásánál, hogy milyen pozícióban dolgoztak korábban. Azonban ennél sokkal fontosabb, hogy pontosan mi is volt a feladat! Mindenképpen részletezd pár pontban, hogy mit csináltál az adott munkakörben valójában.

6. kell valami plusz

Ha sok hasonló önéletrajz érkezik be egy hirdetésre, gyakran az extra információk döntenek, mint például az önkéntesség, külföldi tanulmányok, de képzeld, olyan infók is számítanak, mint hogy milyen jogosítványod van (ha van), mit sportolsz vagy mik a hobbijaid. Így minden olyan plusz dolgot is érdemes magadról beleírni, ami releváns lehet egy adott munkakörben, de nem kapcsolódik szorosan az álláshoz.

Via