A karikás, táskás szemet ritka esetekben komolyabb egészségügyi probléma is okozhatja, de nyugi, nem kell megijedned: a duzzanat általában jól kezelhető, és néhány óra alatt nyoma sem marad. 

1. allergia

A karikás szem összefüggésben állhat a szezonális allergiával, aminek nem csak a folyamatos prüsszögés lehet a tünete. Ha allergiás vagy, a szervezeted teljes támadó üzemmódba kapcsol, és hisztamint szabadít fel a szervezetedbe, ez pedig gyulladást és duzzanatot okoz a szem alatt.

2. azok a bizonyos napok

Ha hamarosan megjön, simán lehet, hogy a karikás szem nálad csak egy PMS-tünet. Hasonlóan ahhoz, ahogy a havi ciklus alatt a tested többi része felpuffad, a szemed is visszatarthatja a vizet a magasabb hormonszint miatt. De ne aggódj: ez általában néhány nap múlva elmúlik magától.


3. sírás

Ha itatod az egereket, az nem tesz jót a karikáidnak, lássuk is a tudományos magyarázatot! A sírás okozta puffadás annak az eredménye, hogy a szemed könnymirigyei túlóráznak a könnytermelés érdekében, és a sókoncentrációbeli különbségek a szem bizonyos mértékű duzzanatát okozzák.

4. Túlzott sófogyasztás

Só szinte mindenben van, még akkor is, ha nem érzed az ízét. A magas sóbevitel hatására a vesék visszatartják a vizet, ami általában duzzanathoz vezet. A szem alatti bőr nagyon érzékeny, és azért ott a duzzanat még jelentősebb.

5. Alkohol

Egy görbe este után, ha még nem lenne elég bajod, még a szem alatti táskák miatt is aggódhatsz. Az  alkohol  folyadékeltolódást okozhat a szervezetben, és az sem segít, hogy sokan becsiccsentve sós nasikhoz nyúlnak. Az alkohol és a sós ételek által okozott folyadékeltolódások és vízvisszatartás miatt a szemek könnyen puffadtnak tűnhetnek. Az alkohol emellett gyakran dehidratálttá teszi a szervezetet, és a szemet is kiszárítja.

Mikor fordulj orvoshoz? 

A szakember szerint ha a táskák a nap folyamán javulnak, és alvással vagy diétával visszafordítható, akkor nincs okod aggódni és nem szükséges azonnal orvoshoz rohanni.  

Ha azonban a duzzanat az egészséges táplálkozás és a jó alvás ellenére fennáll, mindenképp keress fel egy orvost, mert az ártalmatlannak tűnő karika ritkán, de pajzsmirigyproblémákkal is összefügghet!

Via