A lábak borotválása a szépségrutin része, de biztos vagy benne, hogy tényleg jól csinálod? Ha folyamatosan viszketést tapasztalsz, megvágod magad vagy küzdesz a benőtt szőrszálakkal, akkor valami nem okés. Viszont nyugi, most eláruljuk, mi a 7 fontos dolog, amit mindenképpen tudnod kell mielőtt pengével esel neki a lábaidnak. 

A zuhanyzás vége előtt

Borotválkozás előtt mindenképpen nedvesítsd meg a bőröd meleg vízzel, ezzel ugyanis elősegítheted a szőrszálak lágyulását és a pórusok is megnyílnak. A bőrgyógyászok szerint a zuhanyzás vége velé érdemes borotválkozni, ugyanis addigra már kellően felpuhul a terület, így a bőr is hidratáltabb marad és az irritáció kockázata is csökken. 

Szárazon soha!

Fontos, hogy sose borotválkozz szárazon! A krém vagy a gél használata nagyon fontos, ugyanis ezek elősegítik, hogy a borotva könnyebben csússzon a bőrön, így megelőzheted a csúnya sérüléseket. Ha egyik sincs otthon, akkor alternatív megoldásként bevethetsz egy kis balzsamot is. 

Nem szabad össze-vissza

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy össze-vissza hadonásznak a borotvával a lábukon, pedig az egyik legfontosabb szabály, hogy a szőrnövekedés irányában próbáld meg eltávolítani a felesleges szőrszálakat. Továbbá fontos, hogy soha ne borotválj olyan területet, ami sebes. Csak ronthatsz vele a helyzeten, ráadásul a seb akár el is fertőződhet. 

A hidratálás fontossága!

Ha végeztél a borotválással, akkor feltétlenül kend be a lábaid egy kis nyugtató, hidratáló krémmel. Ez a lépés nagyon fontos, mivel a borotválás hatására sérülhet a bőr védőrétege és, ha nem teszel semmit, akkor az bőrpírhez vagy viszketéshez vezethet. 

A tiszta penge fontossága

A borotválkozás után mindig alaposan öblítsd el a borotvát és távolítsd el róla a szőrszálakat, egyéb lerakódásokat. Ha gondoskodsz róla, hogy a penge mindig teljesen tiszta legyen, akkor azzal csökkentheted az irritáció és a fertőzések esélyét. 

Csak szárazon!

A bőrgyógyászok szerint lényeges, hogy a borotvád mindig száraz, hűvös helyen tárold, így ugyanis megakadályozhatd a baktériumok felhalmozódásának az esélyét. Sőt, a penge sem fog ideje korán rozsdásodni, így hosszabbíthatod annak élettartamát. 

Rendszeres csere 

Ennek ellenére a pengét rendszeresen cserélni kell. Ha úgy érzed, hogy már tompa, nem szuperál megfelelően, akkor mindenképpen cseréld le. Az életlen penge benőtt szőrszálakat eredményezhet, ami lássuk be, elég fájdalamas és kellemetlen dolog. 

(via)