Vannak, akiknek a borotválkozás a mindennapi szépségápolási rutin része, mások csak egy-egy nagyobb esemény, strand vagy randi előtt szőrtelenítenek, de olyanok is akadnak, akik köszönik szépen, inkább nem kérnek a szőrtelenítési mizériából. Ez a cikk most nem nekik szól, hanem azoknak, akik epres-pettyes lábak, bőrpír, véletlen borotvavágás, pattanásszerű gyulladt kis bigyók és benőtt szőrtüszők nélkül kívánnak nekivágni a nyárnak!

Megkérdeztünk ugyanis egy bőrgyógyászt, mi kell ahhoz, hogy olyan tökéletesen sima és egyenletes legyen a lábad, hogy soha többé ne kelljen a fenti cikis „mellékhatásoktól” szenveded a borotválkozás utáni napokban! Nézzük is.

1. Puhítsd fel a bőröd langyos vízzel

A langyos, már-már meleg víz meglazítja a felső bőrszövetet és kitágítja a pórusokat. Ergo, kevesebb „mellékhatással” fog járni a borotválkozás, mert a szőrszálaknak szabad lesz az útjuk a bőr belső rétegeiből távozva. 

2. Használj borotvazselét vagy habot! 

Barbárnak tűnik nekiesni a bőrödnek egy szál borotvával és az is: az éles penge sokkal nagyobb eséllyel sérti meg a bőröd és teszi azt érzékennyé, ha nem használsz borotvazselé vagy habot! 

3. Mindig borotválkozz a szőr növésével megegyező irányban!

Az igaz, hogy ha a szőr növekedésével ellentétesen borotválkozol, akkor simább lesz a végeredmény, viszont az esélyebb is nagyobb lesz a benőtt szőrszálakra, valamint a gyulladt, pattanásos bigyókra utána. 

4. Soha ne borotválj rá egy sebre vagy hegre! 

Akármilyen szőrös is az adott terület, soha ne borotválj át semmilyen bőrpirosodást, pattanást, sebet, heget vagy (ne adja az ég), egy anyajegyet! Elképesztő mennyiségű bakteriális fertőzést okozhatsz magadnak ezzel magadnak, amit hidd el, tutira ki akarsz hagyni!

5. Hidratálj borotválkozás után!

Ezt sokan kihagyják, pedig nem kéne. A borotválkozás utáni hidratáló krém megnyugtatja a bőrfelületet, használatával pedig elkerülhető a bőrpír vagy a viszkető bőrfelület, ami a borotválkozás utáni napokban annyira nagyon gyakori. Plusz 5 perc, de megéri rá áldozni! 

6. Tisztísd meg a borotvádat!

A legfontosabb lépés. A sok elhalt hámsejt, a bőr felső rétegeiről lehúzott bacik, a régi szőrök, szőrtüszők (és még sorolhatnánk, de inkább nem tesszük), szóval, minden undi dolog, ami a lábadon lehet, rajta van a borotvádon. Ha nem tisztítod meg, és újra vele fogsz borotválkozni, mindezt újra átadod magadnak és semmit sem ír sem a jó penge, sem a drága hab, sem a hidratálás. 

7. Tárold száraz helyen a borotvádat!

A fürdőszoba jó ötletnek tűnik a borotva tárolására, pedig ennél rosszabb helyre nem is tehetnéd. A párás, fülledt, meleg helyeken könnyen elszaporodnak a bacik, amik imádják a pengét és előszeretettel fognak letelepedni rajta. Ezek a bacik aztán megint a bőrödön fognak landolni. 

Cosmo-tipp: Hol tárold? A hálószobádban lévő piperepolcnál vagy fióknál keresve sem találhatnál jobb helyet a borotvádnak!

8. Cseréld le rendszeresen a borotvádat!

Borotva minőségétől és fajtájától is függ, hogy milyen gyakran cseréled. Ha eldobhatót vásárolsz, akkor minden alkalommal újat (erősen) ajánlott használni, ha viszont valami komolyabbat, akkor a bőrgyógyászok azt szokták javasolni, minden 5. vagy 7. borotválkozás után cseréld le. Szintén ajánlott lecserélni, ha már nehezen megy a borotválás vele vagy a rajta lévő színes csík megfakult. 

Szavazás

Via