Mindenki másképp éli meg a menstruációját. Ám ha te is azt tapasztalod, hogy a második nap különösen fájdalmas, akkor tudnod kell, hogy nem vagy egyedül!

A második nap a legrosszabb? 

Természetesen a menstruáció tünetei egyénenként eltérőek. Lehet, hogy az egyik embernek már az első napon fájdalmai vannak, a másiknak pedig csak a másodikon indul be. Van, akinek a pocakja megduzzadhat, míg másnak nem. Van, akinek fáj a feje, míg másoknál ez sem fordul elő. Egy dologban azonban sokan egyetértenek a felmérések alapján, még pedig abban, hogy a második nap a legrosszabb mind közül. 

A Reddit szedte újra elő a témát, ahol valaki megkérdezte, hogy melyik nap a legrosszabb mások szerint a menstruációban. A válaszadók egyértelműen az első és a második napot jelölték meg, de a legtöbb szavazatot így is a második kapta. Mi pedig utána jártunk, és mint kiderült, nemcsak a felhasználók, de az orvosok is egyetértenek ebben. 

Az orvos válaszol

De miért pont ezen a második napon jelentkeznek a legdurvább menstruációs tünetek? Dr. Fatema Mustansir Dawoodbhoy, a Metro UK által megkérdezett szülészetre és nőgyógyászatra szakosodott egyetemi orvos elmagyarázta, hogy mindez a prosztaglandinokkal függ össze, vagyis a progeszteronszint csökkenésekor megjelenő hormonokkal.

Amikor a méh nyálkahártyája lebomlik, prosztaglandinok szabadulnak fel a szervezetben. A felesleges prosztaglandinok valójában a méh összehúzódását váltják ki, ami a fájdalmat okozza. A prosztaglandinok a méhben lévő ereket is összeszűkítik, csökkentve a méhszövet által kapott oxigén mennyiségét, ami görcsökhöz és fájdalomhoz vezet. Ez a fajta fájdalom általában a menstruáció második napján jelentkezik, és diszmenorrheának nevezik.

via