A kedvenc ékszereidet biztosan te is sokat hordod. Viseled őket a metrón, elmész bennük a mosdóban vagy éppen eszel. Ezek a hétköznapi tevékenységek sok baktériumot hagyhatnak rajtuk és azt is kiderült, hogy melyik anyag a legveszélyesebb! 

Ezekkel az ékszerekkel vigyázz 

Készült egy új tanulmány, ami azt vizsgálta, hogy mennyi baktériumot tartalmaznak az ékszerek, és az okosórák tartozékai. Florida Atlantic Egyetemen végzett kutatásból kiderült, hogy az ékszerek nagy része tartalmaz kórokozókat, melyek akár veszélyesek is lehetnek. 

A tanulmány vezetője és vezető szerzője, Nwadiuto Esiobu és kutatócsoportja különböző anyagokat vizsgált meg. Azt akarták kideríteni, hogy mely anyagokat támadják meg gyorsan a baktériumok, és melyeket nem. Például gumit, műanyagot és szövetet, valamint bőrt és különféle nemesfémeket teszteltek.
 
Az ékszerekről mintákat vettek, és megvizsgálták, hogyan oszlanak el rajtuk a baktériumok. Az eredmény sokak szerint annyira nem meglepő, mivel az arany és az ezüst esetében kevesebb volt a baktérium, míg a műanyag, a gumi és a bőr esetében ez a szám sokkal magasabb.

Fontos a rendszeres tisztítás

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az ékszerek, órák pántjait rendszeresen szükséges tisztítani, pláne akkor, ha gumiból vagy bőrből készültek. Az okosórákra szintén oda kell figyelni, mivel az izzadtság miatt ezen szintén elszaporodhatnak a baktériumok, ezért minden nap, mozgás után le kell őket tisztítani. 


Via