A rendezők egyre gyakrabban készítenek olyan filmeket, melyek igaz történeten alapulnak. Ez alól a horrorfilmek sem jelentenek kivételt, mivel az elmúlt évtizedekben számos olyan gyilkosság vagy paranomális esemény történt, ami megihlette a filmeseket.

Démonok között 

Talán az egyik legismertebb igaz történeten alapuló horror Roger és Carolyn Perronon éltén alapszik. A házaspár 1971-ben költözött Rhode Islandre, de nem sokkal később egyre több furcsaságot tapasztaltak. Végül segítségül hívták a Warren házaspárt, akik kapcsolatba tudtak lépni a szellemekkel, és megpróbálták őket kiűzni a házból. Az információk szerint ez nem sikerült, az említett házban sokáig történtek még paranormális dolgok. A film Andrea Perron, a házaspár legidősebb lányának könyvein alapul, aki elég idős volt ahhoz, hogy emlékezzen a részletekre.  

Annabelle 

Annabelle története szintén a Warren házaspárhoz kapcsolódik, bár az információkat sosem erősítették meg. A legismertebb történet szerint a házaspárt egy Cooke atya nevű pap hívta meg, amikor két fiatal nő – Donna és Angie – ördögűzést akart végrehajtani, mivel úgy vélték, hogy egy Annabelle nevű fiatal lány szelleme szállta meg az egyik babájukat. Állítólag a baba azt mondta, hogy senkit sem akar bántani, de Warren házaspár szerint emberi gazdát keresett. Ezután elvitték Annabelle-t, azóta pedig elzárva tartják egy okkult múzeumban. 

Ördögűzés Emily Rose üdvéért 

Emily Rose története a 19 éves Anneliese Michel életén alapszik, akin nagyjából 70 alkalommal hajtottak végre ördögűzést. A lányt korábban epilepsziával, skizofréniával diagnosztizálták, de később rosszabb lett az állapota, a hallucinációk állandóvá váltak. Mivel nagyon vallásos családban nőtt fel, így ő és a szülei ragaszkodtak az ördögűzéshez, amivel Arnold Renz és Ernst Alt atyákat bízták meg. 1976-ban Anneliese meghalt, a családtagokat és a papokat pedig gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg. A nyomozás szerint a tinédzser halálát a kiszáradás, az alultápláltság és a gyógyszerek elhagyása okozták. 

A rettegés háza

Sok formában feldolgozták már az Amityville-ben található házban történt borzalmakat. És máig sokat vitáznak arról, hogy a paranormális jelenségek valójában megtörténtek-e. De az tény, hogy ez Amerika egyik legfélelmetesebb háza. Az egész 1974-ben kezdődött, amikor Ronald Joseph DeFeo Jr. éjszaka meggyilkolta a családját. Nem sokkal később a házat eladták, de az új tulajdonosok furcsa dolgokat tapasztaltak, a Lutz házaspár éjszaka menekült ki a házból, mivel paranormális élményben volt részük. Ezután az ingatlan ismét gazdát cserélt, James és Barbara Cromarty költözött be, de ők semmi furcsát nem tapasztaltak. 

A texasi láncfűrészes mészárlás 

A filmet több valós történet is inspirálta, ezekből gyúrták össze az írók a végeredményt. Bár Bőrpofa és a családja nem léteztek, régebben valóban voltak olyan emberek, akik turistákat kaptak el az Egyesült Államokban. Jellemzően vidéken, a ritkán lakott területeken történtek a szörnyűségek, ahol sok volt a mentélisan beteg ember. Bőrpofa karakteréhez egyébként egy Ed Gein nevű gyilkos adta az inspirációt, a férfi szívesen viselte az áldozatai lenyúzott bőrét. 


Via