A Netflix a napokban közzétett egy álláshirdetést, amiben mesterséges-intelligencia szakértőt keresnek, évi 900 ezer dolláros vagyis több mint 300 millió forintos juttatás ellenében. Ez azonban sokaknál kiverte a biztosítékot...

Állást kínálnak, de...

A hollywoodi színészek és írók szakszervezeti ugyanis néhány hónappal ezelőtt sztrájkba kezdtek – emiatt több sorozat forgatása is csúszik – a jobb bérek reményében, de egyebek között a mesterséges intelligencia stúdiók általi bevetését is szabályoznák. Éppen ezért nem csoda, hogy a streamingszolgáltató álláshirdetése, amiben AI-menedzsert keresnek, alaposan kiakasztotta a sztárjokolókat. Rob Delaney színész, aki a Black Mirror egyik epizódjában is szerepelt példának okán azt mondta, a platform által kínált brutális fizetés elegendő lenne mintegy 35 színész és családjaik egészségbiztosításának a fedezésére. Persze nem Delaney az egyetlen, aki kiakadt, Elizabeth Benjamin író (13 okom volt rá) a közösségi oldalán arról beszélt, hánynia kell ettől az egésztől. 

Felfordul a gyomrom. Maradjatok erősek elvtársak. Hihetetlen, hogy a Netflix hatalmas fizetésű AI-hoz kapcsolódó állást is kínál, miközben tudja, hogy a színészek mennyire aggódnak a mesterséges intelligencia miatt. 

Nem lesz ez így jó...

A Netflix által kínált állás leírása szerint egyébként a mestereséges intelligencia szakértő a Machine Learning Platformhoz csatlakozna. Ez a platform azon algoritmusát vezérli, ami segít abban, hogy a felhasználók számára a megfelelő tartalmak bukkanjanak fel a főoldalon. A pozi leírásából az viszont nem derül ki, hogy az AI ad-e majd tanácsot a nézőknek a filmválasztás kapcsán. A sztrájkolóknak azonban ez nagyon nem tetszik, sőt többségük egyetért abban, a jövőben nem az fogja meghatározni egy film vagy sorozat nézettségét, hogy az mennyire jó, hanem az, milyen a mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmus. 

(via)