Vajon létezik olyan dolog, ami már a kapcsolat elején meg tudja mutatni, hogy mennyire lesz az tartós? Nos, egy németországi és egy kanadai kutatócsoport szerint igen! 

Mennyire lesz tartós? 

Szerelmesnek lenni határozottan az egyik legjobb érzés a világon, ráadásul egy kapcsolat elején még minden annyira tökéletes, minden annyira különleges és varázslatos. Ilyenkor még a partnerünket is rózsaszín ködbe burkolva látjuk, és elképzelhetetlennek tartjuk, hogy ez valaha véget ér. Persze a rózsaszín köd idővel felszáll, ám ez nem jelenti azt, hogy a kapcsolat is véget ér. Sőt! Ideális esetben a párok ezt követően csak még jobban kötődnek egymáshoz, de megtörténhet persze az is, hogy elvész a varázs, a kapcsolatnak pedig vége szakad. Ilyenkor sokan azon törik a fejüket, bele sem vágtak volna, ha már az elején tudják, hogy kudarcra van a dolog ítélve. Egy friss tanulmány szerint azonban igenis lehet tudni, már a kapcsolat elején van valami, ami megmutatja, mennyire lesz a dolog tartós.

Különleges kutatás

A német és kanadai pszichológusokból álló csapat úgy hiszi rá is jött, mi ez az egy dolog. A kutatásban 2000 pár vett részt, hét éven keresztül, velük pedig a kutatók rendszeresen interjúkat készítettek. A kutatók arra kérték a párokat, hogy értékeljék, a parnterük mennyire elégíti ki a szükségleteiket. Itt fontos kiemelni, hogy a résztvevő párok 16 százaléka vált el a kutatás hét éve alatt.

Izgalmas eredmények 

Az eredmények azonban így is nagyon izglalmasak lettek, a kutatás tanúsága szerint ugyanis egy kapcsolat kimenetele már gyakorlatilag a nulladik pontnál meghatározható. A vizsgálat eredményei szerint azok a párok szakítanak jellemzően, akik már a kapcsolat elején sem boldogok. 

Ha boldogtalanul indulsz, boldogtalanul is szállsz ki

– közölték. 

Megjósolható már az elején 

Vagyis ebből az következik, hogy egy párkapcsolat tartóssága megjósolható abból, hogy mennyire harmonikus, kiegyensúlyozott és boldog már az elején. Persze a kutatók hozzátették ez nem törvényszerű, és nincs minden kapcsolat kudarca ítélve, ami valamilyen oknál fogva rosszul indul, de a vizsgálati eredmények tanúsága szerint ilyenkor nagyobb az esély a szakításra, válásra. 

(via)