Természetesen egy párkapcsolat akkor igazán jó, ha alapvetően harmonikus, viszont még a legtöbb mindenben egyet értő szerelmesek között kialakul néha egy kis vita. Hiszen olyan nincs, hogy mindig mindenben egyezik a véleményetek. Na, de mi van akkor, ha ti inkább a szőnyeg alá söpritek a problémákat és sosem kaptok össze, még egy kicsit sem. Hát, az alapvetően baj. Máris elmondjuk, miért. 

 Fejlődés 

Akár hiszed, akár nem, de egy-egy nézeteltérés még előrébb is viheti a kapcsolatot. Nyilván nem arról beszélünk, hogy hatalmas ordítozások közepette küldjétek el egymást melegebb éghajlatra, vagy csapkodjátok az ajtót. A vita nem feltétlenül hangos vagy dühös, a vita lehet ésszerű, tudatos is, aminek a során megosztjátok a másikkal bizonyos dolgok kapcsán a pro és kontra érveiteket. Ez azért nagyon szuper, mert így lehetőségetek van arra, hogy kifejtsétek a véleményetek, hangot adjatok az álláspontotoknak, mindezt úgy, hogy a partner gondoaltait is meghallgatjátok. Ezáltal fejlődhet és növekedhet a kapcsolat

Őszinte, nyílt kommunikáció 

Lássuk be, mivel egy kapcsolat két egyedi személy közösségéből áll, akik különböző tapasztalatokkal, értékekkel és világnézettel rendelkeznek egyszerűen elkerülhetetlen, hogy alkalomadtán legyen némi összezörrenés. Amíg viszont a partnerek kerülik a vitákat, addig nem szembesülnek a valódi kihívásokkal, érzelmekkel, ami hosszú távon veszélybe sodorhatja a kapcsolatot is. Amikor vitáztok egymással, akkor a konfliktusokon keresztül jobban megismerhetitek a másikat, megérthetitek egymás szüksgleteit és dolgozhattok azon, hogy jobban működjetek együtt párként. Ha képesek vagytok meghallgatni egymást, megtalálni a közös hangot, ha vita a kölcsönös megértésre törekszik, akkor jó úton jártok, hiszen a célotok, hogy nyíltan és őszintén kommunikáljatok egymással. 

Belső kihívások 

Ráadásul az érzelmi válaszok és viselkedésminták, melyek egy vita során jelennek meg, az egyén belső kihívásainak tükreként is értelmezhetők. Vagyis ezekben a szitukban a saját érzelmeid elfogása és megoldása is prioritást élvez, látni fogod hogyan reagálsz stresszes helyzetekre, mindez pedig a saját, személyes fejlődésed alapja is lehet. 

Tisztelet, empátia 

Mindazonáltal az is kulcsfontosságú, hogy hogyan kezelitek ezeket a helyzeteket. A konfliktusok konstruktív kezelése magában foglalja az egymás iránt érzett tiszteletet, empátiát, amiből aztán következik a közös megoldáskeresés. Mindezek együttesen pedig a kapcsolat növekedéséhez, fejlődéséhez vezethetnek. Ha viszont mindig mindent a szőnyeg alá söpörtök, akkor az hosszú távon megmérgezheti a kapcsolatot, ami aztán szakításhoz vezethet a ki nem mondott érzelmek, sérelmek, gondolatok miatt. A konfliktusok tagadása ugyanis nem hoz békét, de kimondatlan nézeteltérésekhez és kielégítetlen szükségletekhez vezethet.

(via)