Nem kizárt, hogy Harry hercegnek le kell mondania a kriályi címéről, ugyanis állítólag azt fontolgatja, hogy amerikai állampolgár lesz. 

A szabályok nem engedik 

Ha azonban ezt a lépést megteszi, akkor a jövőben nem hivatkozhatnának már úgy rá, hogy Sussex hercege, mivel az USA bevándorlási szabályzatának értelmében el kellene dobnia a nemezi rendjét. 

Minden pályázónak, aki bármilyen címmel vagy nemesi beosztással rendelkezik, bármely idegen államban, le kell mondania a címről vagy a pozícióról 

– írja a szabályzat. 

Nem kiemelten fontos 

Harry egyébként a napokban, a „Good Morning America” című műsorban fedte fel, hogy megfordult a fejében az amerikai állampolgárság megszerzése, de hozzátette: ez semmiképpen sem olyan gondolat, ami jelenleg kiemelten fontos lenne a számára. A műsorból az nem derült ki, hogy Harry tisztában van-e azzal, hogy az állampolgárság megszerzése, mit is jelente a számára, de mivel úgy tűnt, a herceg habozik ezen a téren, feltehetően tudja, hogy mi várna rá. 

A hercegtől amúgy már korábban is kérdezték, hogy mi akadályozta meg abban, hogy lépéseket tegyen az állampolgárság megszerzése érdekében, akkor röviden annyit felelt: 

Fogalmam sincs 

– valamint kiemelte, valójában még nem érzi magát amerikainak. 

Ezt mondja az ügyvéd 

A híres ügyvéd, James L. Leonard Jr. – aki nem kötődik Harry herceghez, de pályafutása során több nagy horderejű bevándorlási ügyön dolgozott – elmondta, a herceg ügye egyedülállónak számít, ő ugyanis nem tud ról,a ohgy valaha királyi személy kérvényezte volna az amerikai állampolgárságot. Éppen ezért szerinte, amennyiben ez akutális lesz, sok érdekes kérdést felvet majd. Leonard amúgy úgy véli, nem lenne túl előnyös, ha Harry megszerezné az amerikai állampolgárságot. 

Nem hiszem, hogy hasznára válna 

– mondta. 

Alkotmányos válság 

Egy másik ügyvéd, Alphonse Provinziano azonban úgy látja, létezne egy másik járható út: Harry tiszteletbeli állampolgár lehetne. A történelem során erre már volt példa, Winston Churchill esetében, aki így meg tudta őrizni a lovagi címét. Viszont Provinziano is azt gondolja, a címről való lemondás nem szerencsés ötlet, azzal ugyanis Harry kikerülne a trónöröklésből is, ami súlyos alkotmányos válságot eredményezhetne Nagy-Britanniában. 

(via)