Az egzotikus ital eredetéről több legenda is létezik, az azonban biztos, hogy Puerto Ricoban látott napvilágot - nem hiába választották a sziget hivatalos italának. A feltaláló kilétéről azonban nincs konszenzus, bizonyos források szerint egy kalóz készítette először az 1800-as években, mások pedig sokkal későbbre, az 1950-es vagy 60-as évekre datálják. Utóbbi elméletek két bártendert, Ramón „Monchito” Marrero Núñezt és Ricardo Garcíat említenek a koktél atyjaként.

Bár lehet, hogy sosem fogjuk megtudni, valójában ki is ajándékozott meg minket ezzel a mediterrán különlegességgel, bátran emelhetjük poharunkat a legendás alkotóra, mikor ezt a koktélt szürcsöljük. 

A Piña Colada gerincét az ananászlé édessége, a kókusz markáns íze és a kellemesen bizsergető rum adja. Ha azonban szeretnéd igazán kimaxolni az ízélményt, érdemes utóbbiból egy különleges típust, a Malibut választanod. Ez a barbadosi rum könnyedebb, mint társai, a hozzákevert természetes kókusz íz miatt pedig nem is lehetne tökéletesebb alapanyag a koktélhoz. Ez persze nem véletlen, ugyanis Thomas Jago (aki olyan likőrkülönlegességeket fejleszett ki mint a Bailey's) eredetileg arra találta ki a Malibut, hogy megkönnyítse a bartenderek számára a Piña Colada koktél készítését. Mára pedig eredeti szerepén túlnőve, a világ első számú ízesített rumja vált belőle. 

Szívesen kipróbálnád a klasszikus Piña Colada felturbózott verzióját? Ajánlunk párat a kedvenceink közül! 

Mangós

Ez az apró változtatás teljesen megidézi a trópusi hangulatot. A két gyümölcs külön külön is valódi ízbomba, együtt viszont verhetetlen kombináció. 

  • 1 dl ananászlé
  • 2 cl kókusztejszín 
  • 6 cl fehér rum (lehetőleg Malibu, hogy fokozd a kókuszos hatást) 
  • 0.5 dl mangólé 
  • jég 

Banános

Ha szereted az édes ízeket, ezzel a verzióval biztosan nem fogsz mellé! 

  • 1.5 dl ananászlé
  • 2 cl kókusztejszín 
  • 6 cl fehér rum (lehetőleg Malibu, hogy fokozd a kókuszos hatást) 
  • 1 db fagyasztott banán 
  • jég

Epres

Ha az édes-lédús ananászt tompítanád egy leheletnyi savanyú csavarral, de nem szeretnél lemondani a hamisítatlan nyári életérzésről. 

  • 1.5 dl ananászlé 
  • 2 cl kókusztejszín 
  • 6 cl fehér rum (lehetőleg Malibu, hogy fokozd a kókuszos hatást) 
  • egy marék fagyasztott eper 
  • jég

Fagyasztott 

A piña colada alapanyagait megtartva, a formátumot újra gondolva is feldobhatod ezt a megunhatatlan klasszikust. 

  • 2 dl ananászlé 
  • 2 cl kókusztejszín 
  • 6 cl fehér rum (lehetőleg Malibu, hogy fokozd a kókuszos hatást) 
  • fél pohárnyi tört jéggel turmixgépben pürésítve 

Light

Ha nem akarsz lemondani a csajos nap koktélozós részéről, de figyelnél a javában tomboló bikiniszezonra. 

  • 1 dl ananászlé
  • 1 dl kókuszvíz  - a kókusztejszín használd ezt a kevesebb kalóriabevitel érdekében 
  • 4 cl fehér rum (lehetőleg Malibu, hogy fokozd a kókuszos hatást) 
  • jég

+1 tipp: Bubis varázslat 

Cseréld le a hosszúkás poharat borospohárra és bolondítsd meg a kotélt egy kis gyönygözőborral. 

  • 0.2 dl ananászlé 
  • 0.2 dl kókusztejszín 
  • 0.5 cl Malibu rum 
  • 1 dl gyönygözőbor 

Különleges pina colada recept Malibuval

Fogyaszd felelősséggel! | italmertek.hu

Írd meg nekünk, hogy melyik koktélverzió volt a kedvenced!