Húsvétkor szinte kötelező a kalács. Az interneten nagyon sok receptet találhatsz, vannak sós és édes verziók, így tényleg több közül választhatsz. A kalács elkészítése azonban nem egyszerű, a legtöbb recept alapos előkészületet igényel, most azonban mutatunk egy nagyon finom, könnyű verziót, amit érdemes kipróbálnod.
Itt a kalács, amit kezdődként is el tudsz készíteni
A tökéletes kalács kívül fényes, belül pedig nagyon puha és foszlós. Ez a része nem annyira nehéz, ha figyelsz az összetevők megfelelő arányára, akkor nem lesz gond. A kalács gyorsan elkészíthető, csak a pihentetés tart több ideig, ezt viszont nem tudod kihagyni.
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- 50 gramm cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 70 gramm puha vaj
- fél kocka élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál citromlé
- 2 tojás
- 200 ml tej
- 250 gramm gyümölcs
- Jégcukor
Elkészítés:
Először melegítsd meg a tejed, ha langyos, a felét keverjük össze sóval és élesztővel, majd tegyünk félre nagyjából 30 percre. Egy tálban összegyúrjuk a lisztet a puha, de nem folyékony vajjal, és hozzáadjuk a citromlevet. Majd hozzáadjuk a tejes élesztős keveréket, a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a maradék tejet.
Addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk - ehhez használhatjuk a kezünket vagy a robotgépet. Ezután a választott gyümölcsöt apró darabokra vágjuk, és a tésztába gyúrjuk. Ezután a tésztának körülbelül két órát kell pihennie, amíg a térfogata a duplájára nő.
Utána ismét jól átgyúrjuk, golyót formázunk és lefedve további 45 percig pihentetjük. A tésztát három egyenlő nagyságú részre osztjuk, majd kinyújtjuk. A kígyókat befonjuk három ágba. A fonatod akkor lesz tökéletes, ha nem túl szoros és nem túl laza. Ezután megkenhetjük a fonatot tojássárgájával, és megszórhatjuk jégcukorral. Előmelegített sütőben 165 fokon körülbelül 35 perc alatt sül készre.