Minden nyáron van néhány olyan nap, amikor még a nyár legnagyobb szerelmesei is azt mondják, hogy a kánikula kezd elviselhetetlenné válni.

Persze vízparton vagy egy légkondicionált szobában könnyebben túlélhetőek ezek a napok, de ezek a körülmények és lehetőségek nem mindig állnak rendelkezésre.

Ha te is azok közé tartozol, akik nehezen tűrik a hirtelen forróságot, és úgy érzed, szinte már levegőt sem kapsz, próbáld ki ezeket a trükköket!

Bevált tippek, hogyan hűtsd le magad a kánikulában

Igyál rengeteg vizet!

A hidratálás ezeken a napokon a legfontosabb! Általában a megszokotthoz képest mindenki nagyobb szomjúságot érez ilyenkor, de akkor is fogyassz el legalább 3 liter folyadékot, ha nem érzed úgy, hogy szükséged van rá. Az izzadás és meleg együttesen akár kiszáradáshoz és hőgutához is vezethet! Viszont a kávé mennyiségét csökkentsd, mert a vízhajtó hatása miatt ilyenkor nem tesz jót.

Ne legyél a napon 11 és 15 óra között!

Ebben a 4 órában szervezz olyan programot, ahol védve vagy a nap legkárosabb sugaraitól. Ilyenkor a legnagyobb a hőség, és pillanatok alatt lehet leégni. Maradj az árnyékban és ne végezz megterhelő fizikai gyakorlatokat, szóval se az edzést, se a nagytakarítást ne erre a napszakra időzítsd!

Hűtsd le az ágyneműt!

Ez a trükk már sokaknál bevált, és ha kipróbálod, te is el fogsz tűnődni azon, hogy eddig miért nem jutott eszedbe. Lefekvés előtt tedd be fél órára a hűtőbe az ágyneműhuzatot: biztos, hogy a hőség nem fog akadályozni az elalvásban. Ha pedig tényleg extrém meleg van, akár jégakkut is rakhatsz az ágyba – de persze csak törölközőbe csavarva.

kanikula-cosmopolitan.hu
Forrás: Getty Images

Jegeld a testrészeid!

Furcsán hangzik, de sokat segít, ha a tested bizonyos pontjait lehűtöd időnként, például a bokád, a csuklód, a térd- és könyökhajlatod, a nyakad és a halántékod.

Ezekre a pontokra pár másodpercre akár egy jégkockát is rátehetsz, de egy hideg vízzel megtöltött palack is alkalmas lehet a hűtésre. Ennek a módszernek ráadásul van egy hatalmas előnye: azonnal segít lehűteni a szervezetet, így ha rosszul vagy a melegtől, mindenképpen ezt alkalmazd!

via