Mindenkit meglepett a diáklány története, amikor elárulta, hogy ő a no-poo módszerrel mos hajat, vagyis nem használ sampont. Úgy érzi, hogy a kozmetikumok rosszat tettek a hajával, ezért csakis tiszta vízzel tisztítja meg a loboncát

Már egy csepp sampont sem használ a lány

Iiris korábban szinte minden nap samponnal mosta meg a haját, majd jött a balzsam, pakolás. De a folyamat nagyon fárasztó volt számára, arról nem is beszélve, hogy az egyes samponok irritációt és viszketést okoztak. Ekkor döntötte el, hogy neki erre nincs szüksége, és a neten kezdett keresgélni, Így bukkant rá a Facebookon a no-poo módszerre, aminek az a lényege, hogy csak pár havonta egyszer most hajat vízzel és pár csepp kókuszolajjal. 

Néhány héttel a no-poo módszer után megszűnt a viszketés. Volt egy pont, amikor a hajam eleinte zsírosnak tűnt, de átlendültem, és hamarosan visszaállt a normális kerékvágásba. Most, amikor az emberek találkoznak velem, fogalmuk sincs, hogy nem használok sampont. Amikor elmondom nekik, mindig meglepődnek, és azt mondják, milyen egészséges és tiszta a hajam.  

A no-poo a közösségi médiának köszönhetően az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Sokan hívják fel a figyelmet a samponok esetleges káros hatásaira. Iiris számára mindig fontos volt a környezetvédelem, éppen ezért olyan kozmetikumot keresett, mellyel a Földért is tehet valamit. De a bio termékek sem oldották meg a problémáját, a viszketés megmaradt. 

sampon-nelkul-hajmosas-2023
Fotó: The Mirror

A Google-on olyan dolgokat kerestem, mint „Hogyan moss hajat sampon nélkül”, és végül ráakadtam néhány Facebook-csoportra. Mindenki cserélgette a tippeket és tanácsokat, ezért elolvastam az összes tapasztalatot. Sokan ajánlották az almaecet vagy a szódabikarbóna kipróbálását. 

Eleinte nagyon zsíros volt a haja 

Iiris elárulta, hogy nem volt annyira könnyű az átmenet, de mikor eldöntött, hogy lemond a samponról, épp kórházban volt, így nem is gondolt a hajmosásra. Az első időszakban eszébe sem jutott, hogy zsíros a haja, nem foglalkozott vele. Utána pedig már eltelt annyi idő, hogy megszűnt a probléma. 

Néhány hétig zsírosnak tűnt. 

Sokan megkérdezik tőle, hogy milyen illatú a haja, mire csak annyit tud válaszolni, hogy semleges. Nincs különösebb illata, éppen ezért az emberek meg sem tudják róla mondani, hogy nem használ sampont. 

Gyakran mondják, hogy a hajam jobban néz ki, mint amikor sampont használtam volna. Imádom a no-poo módszert, de megértem mindenkinek más a haja és más az életmódja, így nem tudom megmondani, hogy mindenkinek megfelel-e.

A lány úgy érzi, hogy a sampon nélküli élet számára megkönnyebbülés, hiszen ritkábban mos hajat, és a viszketéstől is elbúcsúzhatott. 


Via