Toxikus kapcsolatnak általában azt nevezzük, ami ránk nézve ártalmas, fárasztó, rossz energiákkal van tele, és folyton negatív dolgokat élünk át miatta. Ritkán vizsgáljuk meg azonban azt, hogy vajon mi nem vagyunk-e toxikusak a környezetünk számára, viselkedésmintáink nem okoznak-e nehézséget másoknak.

Ha a következő dolgokat magadon is tapasztalod, érdemes önvizsgálatot tartani. 

Félsz a veszteségtől


Ha nagyon erősen félsz attól, hogy elveszítesz valakit, akkor gyorsan kialakul benned az, hogy folyton ellenőrizni akarod a másikat. Ez például abban nyilvánulhat meg, hogy titokban elolvasod a másik mobiltelefonján lévő üzeneteket, vagy kutatod, kit hív, hova megy. Az állandó féltékenység viszont oda vezethet, hogy a másik nem mer más barátokkal találkozni, mert fél, hogy megbánt téged, vagy elunja és lelép mellőled, vagyis tényleg elveszíted őt. 

Nem kommunikálod egyértelműen az igényeidet

Ha gyakran úgy érzed, hogy a barátaid vagy a kollegáid nem úgy viselkednek veled, ahogyan szeretnéd, ne csak őket bíráld. Vizsgáld meg azt is, hogy vajon tudják-e, hogy mi az, amivel megbántanak, mi az, ami rosszul esik neked, vagy milyen viselkedést várnál tőlük. Egy egészséges kapcsolatban -  legyen az bármilyen jellegű, ki lehet és ki is kell fejeznie az igényeket, mert a másik csak így tudja őket figyelembe venni. Ellenkező esetben az egyik fél gyakran érezheti úgy, hogy folyton elront valamit, anélkül, hogy tudná, mit csinál rosszul.  

Azt mondod, hogy „minden rendben van”, amikor nem így van


Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor valaki azt mondja, hogy minden rendben van, de az arckifejezése teljesen mást mutat. Ha te is hajlamos vagy erre, akkor gondold át, miért teszed ezt, mitől félsz, miért nem mered megmondani, ha valami bánt, vagy valami bajod van a másikkal. Könnyebb lesz neked is, és a párodnak, családodnak, barátaidnak is. 

Megteszel dolgokat másokért, mert jól akarod érezni magad ettől 


Lehet, hogy te is hajlamos vagy arra, hogy amikor egy barátod rosszul van, vagy gondja van, minden követ megmozgatsz, hogy segíts neki, mindennel ellátod és elhalmozod, szinte feláldozod magad érte. Gondold át, hogy valóban érte teszed-e, vagy inkább te akarod jól érezni magad ettől. 
A törődés csak akkor őszinte, ha a másik  ember  szükségleteit helyezi előtérbe. Ha azonban csak azért teszünk valamit, hogy megveregessük érte a vállunkat, az mérgezővé válik. 


Gyakran megkérdőjelezed a kapcsolatot

Ha egy-egy kritika miatt állandóan a kapcsolatot kérdőjelezed meg, legyen az baráti, családi, vagy szerelmi, és nem vizsgálod meg, hogy vajon van-e igazság abban, amit mondanak rólad, akkor azt éred el,  hogy a barátaid, vagy a pasid végül már nem mer veled nyíltan beszélni. A kapcsolatok a bizalomra és a biztonságra épülnek, nem pedig arra, hogy mindig egyetértsünk egymással. 


Via