Manapság egyre gyakrabban fordul elő az emberekkel, hogy bizonyos élelmiszereknek nem tudnak ellenállni. Akkor is megeszik, ha valójában nem kívánják. A szakértők most elárulták, hogy mi okozza. 

Durva függőséget okoznak ezek az élelmiszerek 

A Michigani Egyetem professzorának, Ashley Gearhardtnak a vezetésével végeztek egy kutatást 36 különböző országban. Összesen 281 tanulmányt elemeztek, ez alapján megállapították, hogy a felnőttek 14%-a mondhatni ragaszkodik az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez. Olyan dolgok tartoznak ebbe a csoportba, mint például a chipsek, instant levesek, a fagyasztott pizzák és a különböző készételek. 

Úgy tűnik, hogy a finomított szénhidrátok és zsírok kombinációja, amelyek gyakran megtalálhatók az ultrafeldolgozott élelmiszerekben, szuperadditív hatást gyakorolnak az agy jutalmazó rendszereire

– magyarázta a professzor. 

A megfigyelések alapján arra jutottak, hogy ezek az élelmiszerek szó szerint függőséget okoznak. Hasonlóak lehetnek a tünetek, mint a kokain vagy az alkohol esetében. Az emberek sóvárgást éreznek, és mindenképpen szükségük van az ultrafeldolgozott élelmiszerre, például egy zacskó chipre. Sok esetben nem is bírnak leállni egészen addig, amíg az egészet meg nem ették. 

Vannak veszélyei

Az említett élelmiszerek nem veszélytelenek. Korábban már vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a depresszió, a szorongás és az ultrafeldolgozott élelmiszerek között. Akkor a szakértők azt állították, hogy van összefüggés. 

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a szervezetnek sem használnak, az elhízás mellett, akár szívbetegséget is okozhatnak. Nem kell őket teljesen mellőzni, de az a legjobb, ha a napi kalóriamennyiségnek 10-15%-át teszik ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek.


Via