Van, aki csakis zokniban tud elaludni, és vannak, akik egyenesen kiakadnak a gondolattól, hogy bármi a lábukon legyen az ágyban. Ez egy állandó vitatéma, ráadásul az utóbbi időben többször felröppentek olyan hírek, hogy zokniban aludni nem ajánlatos, sőt, egyenesen veszélyes. Most alvásszakértők árulták el, mennyi az igazság mindebből?

Tilos zokniban aludni?

A legtöbb ellenérv arról szól, hogy nem túl higiénikus zoknit húzni éjszaka, hiszen könnyen beleizzadhat a láb, főleg hogy még egy vastag takaró réteg is van rajta. Ez hamar bőrproblémákhoz, gombához vezethet.

A másik ellenérv szerint a pihentető alváshoz alacsonyabb testhőre van szükség, a zokniban alvás viszont alaposan megzavarja a test hőszabályozását, ami hosszútávon alvászavarokhoz vezethet.

Nos, a szakértők kicsit árnyaltabban látják a képet!

Alapvetően, ha nem hagyod jéghidegen a lábaidat, azzal jót teszel a testednek a szakértők szerint, hiszen kitágulnak az erek, beindul a vérgeringésed, és jobb lesz az oxigénellátása a szervezetednek, ami segít ellazulni és jót aludni. Ráadásul a tested hőszabályozása is hatékonyabb lesz, ha nem azt érzi a szervezeted, hogy hol fázol, hol meleged van. Viszont nem szabad túlmelegíteni sem!

A titok a zokniban van! Ha jól szellőző, vékony, minőségi anyagú zoknit választasz, az egyenletesen melegen tartja a lábfejed, viszont nem fűti fel túlságosan. Ráadásul attól sem kell félned, hogy elszaporodnak a bacik, hiszen nem fog beizzadni a lábad.

Szóval, ha úgy döntesz, hogy zokniban alszol, figyelj az anyagára és a vastagságára, illetve ne viseld többször mosás nélkül ugyanazt a darabot, minden éjszakára tisztát vegyél fel!

Via