Te szoktál néha álmodban beszélni? Elgondolkodtál már rajta, mi lehet az oka? Simán lehet, hogy semmi extra, de az sem kizárt, hogy valami egészen para dolog áll a háttérben. 

Genetika? 

A kutatások szerint a három és tíz év közti gyerekek mintegy 50 százaléka beszél álmában, felnőttkorra azonban ez lecsökken csupán 5 százalékra. Ha azonban te is ebbe az 5 százalékba tartozol, akkor feltehetően furdalja az oldalad a kíváncsiság, hogy miért lehet ez. A szakértők állítása szerint az alvás közbeni beszéd részben genetikai hajlam eredménye, a pontos okát tekintve pedig még mindig a sötétben tapogatóznak, de azért elméletek vannak.  

Ártalmatlan, de... 

Az alvás közbeni beszéd általában a mély alvás szakaszában fordul elő, többnyire pedig ártalmatlan jelenségről van szó, ritkább esetekben viszont alvászavart vagy valamilyen egészségügyi problémát jelezhet. Ha azt észleled, hogy sokszor beszélsz álmodban, erre akár fel is ébredsz, akkor érdemes lehet felkeresni egy alvásszakértőt. Ha ugyanis az éjszakai beszéd miatt sokszor megébredsz, akkor nem fogod tudni magad megfelelően kialudni, az alváshiány pedig nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Sőt, beleeshetsz a 22-es csapdájába is, ugyanis maga az alváshiány is okozhatja az éjszakai beszédet, szóval könnyen egy mókuskerékben találhatod magad, amiből elég nehéz szabadulni. 

Alvási napló

Célszerű lehet alvási naplót is vezetned, amiben felírod az ébredés utáni tapasztalataid, valamint azt is mit csináltál pontosan a lefekvés előtti órákban. A leírtak ugyanis segíthetnek azonosítani, mi okozhatja a nyugtalan alvásod. Sokszor közrejátszik például a késői koffein vagy alkoholfogyasztás, de az alvás minőségét rontja a késő esti lakmározás is. Ha ezek egyike sem áll fent, de te még mindig sokat beszélsz álmodban, megébredsz, nyugtalanul alszol és fáradtan kelsz fel, akkor jó ötlet lehet egy teljes kivizsgálásra is elmenned, kezdve egy laborvizsgálattal, így feltárható, hogy áll-e a háttérben bármiféle egészségügyi probléma. 

(via)