Akár hiszed, akár nem, de azok a dolgok, amiket reggel csinálsz bizony hatamas hatással vannak arra, mennyire gyorsan tudsz este elaludni. Íme 3 reggeli szokás, ami segíthet neked jobban aludni az éjszaka. 

Fény 

A fény segít az agynak bekapcsolni, éppen ezért érdemes lehet ébredés után azonnal természetes fényt ereszteni a szobába. Ha a sötétben kuporogsz még hosszú percekig, akkor az agyad bizony nem fog teljesen felébredni, emiatt pedig utána egész nap kómásnak érezheted magad, sőt még az éjszakai alvásodra is negatív hatással lehet ez az állapot. Ha lehetőséged van rá, akkor ülj ki az erkélyre, teraszra (persze, ha hideg van, azért bújj bele egy meleg és puha köntösbe) és élvezd  a reggeli nap sugarait. Nyilván, ha borongós az idő, ez nehezen kivitelezhető, de a természetes fény akkor is fontos. 

Koffein, egy kicsit később 

A kávé eltolásáról már korábban is beszéltünk, de nem győzzük hangsúlyozni ennek a fontosságát. Nyilván sokak életében úgy indul a reggel, hogy azonnal lefőznek egy erős eszpresszót, de valójában a korai kávé többet árt, mint használ. Ébredést követően ugyanis elég magas a kortizolszint (stresszhormon), amire ráküldeni egy kávét, nem túl szerencsés megoldás, így ugyanis csak megnövekszik az alapból is magas kortizolszint, ami aztán szorongáshoz vagy éppen remegéshez vezethet. A kávézást szerencsés ötlet lehet úgy másfél órával az ébredés utánra tenni, ekkor ugyanis már csökkeni kezd a kortizolszint, ilyenkor pedig jól jöhet egy kis extra energia. Viszont fontos, hogy délután 2 óra után már ne nagyon igyál kávét, ugyanis a koffein megzavarhatja a szervezetedben a melatonin termelését. A melatonin pedig az a hormon, ami egyebek között a nyugodt, pihentető éjszakai alvásért felelős: észrevetlenül felügyeli ugyanis az alvási szakaszokat és jelzi a testnek, mikor érkezett el a lefekvés vagy éppen az ébredés ideje. A szervezet melatonin termelése egyébként kb. két órával a lefekvés előtt kezd el megugrani, aztán pedig éjjel 2 és 4 óra között tetőzik, ezt követően pedig csökkeni kezd. 

Ébredj ugyanakkor 

Persze ez nem mindig jön össze, de azért általánosságban próbálj meg mindennap ugyanabban az időpontban felébredni. Nyilván nem azt mondjuk, hogy a szabadnapodon is húzz reggel 6-ra ébresztőt, a nagy általánosságról beszélünk most. A szakértők szerint erre azért van szükég, mert a szervezetnek szüksége van egy ütemtervre, napi rutinra, ha pedig ebbe hiba csúszik, akkor az éjszakai forgolódáshoz vezethet.

(via)